Watt? Måste jag betala per minut för laddning av elbil?

Många undrar varför man betalar per minut och inte för den mängd el man får när man laddar elbil. Vi förklarar varför det är så.

Kvinna som snabbladdar

När du fyller diesel eller bensin i en bil betalar du per liter bränsle som kommer in i tanken. Laddar du din elbil på en offentlig snabbladdningsstation betalar du inte per kilowattimmar (kWh) som hemma, utan per minut som bilen är ansluten till laddaren.

– Varför inte betala per kWh, frågar du kanske.

Varierande laddningseffekt

Svaret är verkligen enkelt, effekten av en minuts laddning inte är densamma under hela laddningstiden. Bilen laddar långsammare desto fullare batteriet är eftersom bilen behöver mer tid för att placera elektrolyterna i batteriet. Det är bilen som avgör hur mycket effekt den kan få från laddaren. Snabbladdaren är alltid redo att leverera maximal effekt om bilen är redo för den.

I centrala områden där elbilar ökar i popularitet kan det ibland vara stort tryck på laddstationerna. Laddning per kWh skapar därför köer eftersom det blir billigare att ladda när bilen inte laddar som mest effektivt. Et sånt betalningssystem skulle skapa incitament att stanna längre på laddstationen för att fylla på batteriet billigare.

Laddning hemma och på vägen

Skillnaden mellan en vanlig bil och en elbil är att elbilar mestadels fylls på med "bränsle" hemma, medan vanliga bilar bara får detta på bensinstationer. Leverantörerna av snabbladdning är därför i första hand leverantörer av infrastruktur och tillgång till laddstationer, inte av bränsle. När du laddar med snabbladdaren betalar du inte för elen, utan för möjligheten att använda denna.

På grund av effektförlust när batteriet fylls, fungerar minutpriset som ett incitament att växla från en snabbladdare till en mindre krävande (och mot slutet av laddningstiden, lika snabb) semisnabb laddare om du vill ha fullt batteri. Det här är de mindre laddstolparna som ofta står bredvid de stora snabbladdarna.

Om du åker på en lång resa kan det vara värt att stanna en gång extra för att fylla lite snarare än att fylla mycket på en gång. Då sparar du både pengar och tid.

Och kom ihåg: det är alltid elbilen som bestämmer hur mycket energi den drar från snabbladdaren.

Läs mer om elbilsladdning här!

Hemmaladdare från Fortum Charge & Drive

Vi erbjuder moderna laddboxar för hemmaladdning av din elbil

Ladda elbilen hemma

Se vårt erbjudande
Bild av Charge & Drive-appen på en telefon

Ladda ner vår app för Fortum Charge & Drive och börja ladda publikt direkt

Allt börjar med appen!

Ladda ner appen