Tre trevliga framtidsvisioner

Att framtiden är elektrisk råder det inga tvivel om. Inte minst om man tittar på de stora biltillverkarnas visioner för hur vårt framtida bilresande kommer att se ut. Här tre koncept som snart kan rulla längs med en gata nära dig.

futuristisk bil

Volvo 360c

Volvos framtidsvision är en podliknande maskin som är tänkt att vara ett alternativ till kortare flygresor. Bara att beställa fram, kliva i, göra det bekvämt för sig och ta en tupplur. Hux flux har den förarlösa bilen med säker hand styrt dig hela vägen till din slutdestination. Förutom sovläge kan intresserade spekulanter även klara av sina affärsmässiga angelägenheter – interiört finns såväl presentationskompatibla skärmlösningar som arbetsbord och för den festsugne kan interiören med några enkla knapptryck sättas i partyläge.

360c visades för första gången hösten 2018 och Volvo lär fortsätta att undersöka, utveckla och förfina sina självkörande framtidsvisioner.

Citroën Ami One

Citroen Ami One är ett eldrivet minibil-koncept avsett för framtidens stadsmiljöer. Bilen har ett fyrkantigt utseende och liknar nästan en kub.  Toppfarten är begränsad till  stadsanpassade 45 km/h och det innebär att även 15-åringar, förutsatt att de har giltigt moppe-körkort, så klart – får ratta kärran.

Som de flesta framtidsvisioner är Ami One givetvis fullpackad med mer eller mindre häpnadsväckande mobilteknik. Till exempel öppnar du dörrarna genom att scanna en QR-kod med telefonen!

Citroën ser en framtida värld där fordon av den här typen inte ägs, utan kan användas under allt mellan fem minuter till fem år genom att dela eller hyra bilen. Men vill du så får du förstås köpa din alldeles egna Ami Oneockså! Citroën tar med sig konceptet för uppvisning på bilmässan i Genéve i mars.

Faraday Future FFZERO1

Vad händer om du korsar en Lamborghini med en Batmobil? Jo, då får du konceptbilen FFZERO1.

Det kalifornienbaserade elbilsföretaget Faraday Future är uppkallat efter en av de grundläggande principerna för elektrisk motorteknik som kallas Faradays lag. Vad denna innebär mer specifikt är nog enklast att googla. Bilföretaget grundades 2014 men trots sin ringa ålder på elbilsmarknaden så debuterade man redan i januari 2016 med sin första konceptbil: FFZERO1. Denna eldrivna superbil levererar över 1000 (!) hästkrafter och skjuter iväg från stillastående till 100 på under tre sekunder. Trycker du plattan i mattan sticker bilen iväg som ett skott och slutar accelerera först när mätarnålen nått 320 km/h.

FFZERO1 kommer kanske aldrig att bli något annat än just en konceptbil, Faraday Future äger nämligen ännu ingen egen fabrik. Många bilentusiaster undrar samtidigt om det här ändå kan bli en utmanare till Tesla, varför vi med spänning följer företagets utveckling de närmaste åren.

 

Läs mer om elbilar och elbilsladdning här!