Köpt elbil? Så löser du laddningen hemma

HEMMATIPS. Hur funkar egentligen det praktiska när man skaffat sig en elbil? Vi har tagit reda på allt du behöver veta för att ladda din bil hemma, och vad du behöver ha för utrustning.

elbil som laddas

Så har ditt beslut om ny bil landat i en elbil. Miljösmart och framtidsmedvetet. Men hur var det nu med laddningen av den nya bilen? Det allra första du bör bestämma dig för är vilken plats i hemmet du ska ladda bilen på. Ett tips är att välja en lättåtkomlig plats. Det ska vara enkelt att ladda, vilket innebär att laddkabeln ska vara lätt att komma åt och du ska smidigt kunna hänga upp den på plats så den inte blir skadad.

– Vissa dagar behöver du sätta i och ta ur kabeln flera gånger och då är det viktigt att det är enkelt, menar Sofia Kjellqvist, expert på hemmaladdning av elbil hos Fortum och själv förare av elbil.

Sofia Kjellqvist tipsar även om att om det blir snö eller is på kontakten så bör man ta bort detta, eftersom laddningen riskerar att inte komma igång annars.

– Att kunna stå under tak är inget måste, men det är inte så kul om bilen inte laddas. Visserligen syns det om man ser efter, men att inte ladda under tak ökar behovet av en extra kontroll att laddningen kommer i gång som den ska. Och det är skönt att slippa, säger hon.

Det finns idag inga krav på att man måste använda laddbox för laddning i hemmet. Vi vet dock att många äldre elinstallationer inte är förberedda för den belastning som laddning av en elbil innebär. När du köper en laddbox kommer installatören att se över din elanläggning och säkerställa att den är dimensionerad för laddning av din bil.

Måste jag säkra upp huset?

Beroende på vilken storlek på huvudsäkring du har idag så kan du behöva säkra upp huset om du vill kunna ladda på maximal hastighet. Det är något som Fortum kan kolla utifrån ditt hus förutsättningar. En uppsäkring kan öka anslutningsavgiften. Som alternativ går det att ställa ner laddboxen så att den nyttjar mindre effekt. Då tar laddningen lite längre tid, men oftast räcker det för det vardagliga behovet.

Viktigt med elsäkerhet

Väljer du att använda den medföljande laddkabeln med ett befintligt uttag hemma är det viktigt att först gå igenom den del av elen i huset som berörs. Det ska göras av ett elinstallationsföretag som kontrollerar att den anläggning du har klarar av en högre belastning under en längre tid. Det ska även finnas en separat jordfelsbrytare till uttaget och för att undvika att säkringen löses ut i tid och otid bör uttaget ha en egen säkring.

Själv bör du också vara vaksam på och titta efter slitage på stickproppar och uttag samt se om det finns sot eller andra tecken på varmgång. Slitna ledningar och kontakter kan utgöra en brandfara. Även om risken för brand är väldigt liten så finns den där om du väljer att ladda med en vanlig stickkontakt, en så kallad schukokontakt. Elsäkerhetsverket kommer inom några månader att presentera sin utredning och rekommendationer angående laddning av elbil. Om elinstallationen är gammal och inte dimensionerad för den belastning som laddning av en elbil är, så finns en risk för att till exempel stickkontakten börja brinna. Man riskerar även att säkringarna löses ut vid överbelastning. Det är inte farligt, men ganska irriterande när man precis har kommit hem, satt bilen på laddning och ska börja att laga mat och så går huvudsäkringen.

Sofias tips kring hemmaladdning

1. Platsen. Välj en lättillgänglig plats. Tänk på att du kan behöva sätta i kontakten flera gånger per dag. Det ska vara enkelt. Ordna så att du kan hänga upp kabeln smidigt, så att den inte blir skadad.

2. Välj laddbox. När du har valt plats för elbilen så kontakta företag som kan hjälpa dig med installation av laddbox. Fortum kan hjälpa dig med allt från att gå igenom husets förutsättningar till installationen av vår laddbox. Att installera en laddbox hemma är en väl vald investering för att slippa magont gällande elsäkerhet och elkapacitet.

3. Välj elinstallatör. Gör ingenting själv som har att göra med elinstallation eller eldragning. Se till att du får hjälp av behörig elinstallatör.

Läs mer:

  • Vill du ha svar på ytterligare frågor kan du läsa mer här.