Följ strömmen – skaffa elbil

I takt med att tekniken utvecklas och priserna sjunker öppnar sig möjligheterna för fler att välja elbil. För dig som planerar att köpa elbil finns det ett par saker att tänka på. Vi har kikat på några faktorer som är bra att ha koll på innan du följer strömmen och skaffar elbil.

motorväg

Begagnat kan löna sig

Visst är det härligt med nybilskänsla. Men en nollad trippmätare åtföljs ofta av åtskilliga nollor på prislappen istället. För dig som inte räds en inkörd bil finns det marginaler att kapa. Sjunkande andrahandsvärden är ett generellt problem när det kommer till bilar och detta gäller i synnerhet för elbilar, som ju ofta har ett extra högt nypris. Rädsla för dyra verkstadsbesök, slutkörda batterier och snålt tilltagna räckvidder kan ge fyndläge för den som gjort sin hemläxa. Läs på, inventera behov, utvärdera möjligheter och räkna på kostnader. Med rätt modell, anpassad efter dina förutsättningar och brukarmönster, finns det ingenting som säger att el är ett sämre alternativ än fossilt när det kommer till dina egna bilresor.

Priset gör skillnaden

Sett till faktiska brukarkostnader har el ett stort övertag mot diesel och bensin. Tekniken är tålig och pålitlig och slitdelarna är färre än i en konventionell förbränningsmotorbil. Det finns inga kamremmar som måste bytas och inga kopplingar som slits ner.

Var dock noga med att kolla upp statusen på batterierna om du köper begagnat. Enklaste sättet är att ta en längre provtur med elbilen för att se hur långt du tar dig på, till exempel, en halv laddning. Utifrån detta kan du sedan lättare avgöra om just det testkörda exemplaret är rätt för dig. Jämför också flera olika modeller för att få en så välgrundad uppfattning om den verkliga räckvidden, kontra den specificerade i säljannonsen. Eftersom batterikapaciteten är en förutsättning för reseupplevelsen är det viktigt att det håller måttet. Visst går det att byta batterier, men kostanden kan då lätt öka. Det ska dock poängteras att de flesta tillverkare beräknar att de inbyggda batterierna ska hålla hela bilens livslängd. Sedan får man räkna med en 10-20-procentig kraftförlust efter 15 000 mil.

Var också noggrann med att kolla vilka kablar som följer med vid köpet. Kraftigare laddkablar kan kosta flera tusen kronor och det är ju inte en superkul extrakostnad när du precis lagt ut en större summa för köpet av själva bilen.

Läs mer om elbilsladdning här!