Solkraft i Indien - en solskenshistoria

Över 1,3 miljarder människor bor i Indien. Den ekonomiska tillväxten överstiger 6 % per år och därför är landet i stort behov av nya, hållbara lösningar för el- och energiproduktion. Samtidigt står fossila bränslen för 75 % av energin i Indien. För att möta det växande behovet av ren el har vi därför byggt 4 stora solkraftverk i Indien och håller på att bygga två till. Här skiner ju solen nästan varje dag, så det är en perfekt plats för solkraftverk. Varje solpanel är ett steg mot en renare, fossilfri framtid.

300 solskensdagar

Indien satsar på solkraften. Regeringens mål är att öka produktionskapaciteten till 100 GW år 2022, vilket innebär en ökning på 500% från 2018.  Det är inte orealistiskt eftersom Indien har fler än 300 solskensdagar per år, vilket motsvarar nästan 5 000 triljoner kWh eller 730 gånger Kinas årliga elförbrukning. Det är en hel del solsken.

Varför solenergi?

Solenergin är förnybar. Fortums solkraftverk i Indien producerar 185 MWh el om året, och när de två nya solkraftverken blir klara nästa år kommer de kunna förse 7,5 miljoner indiska hushåll med el. Redan nu minskar våra solkraftverk Indiens koldioxidutsläpp med 350 000 ton per år, vilket är lika mycket som utsläpp från 74 000 bilar under ett år. Solenergi är den perfekta lösningen för Indiens soliga klimat och snabbt växande ekonomi.

 

Varför bedriver Fortum verksamhet i Indien?

Indien har ett enormt energibehov och behöver framför allt mer ren el. Den snabba tekniska utvecklingen och de sjunkande kostnaderna för solenergi innebär att det kommer att vara en fantastisk energikälla i framtiden. Förhoppningsvis kan Indien visa vägen för andra länder.

Hur ser framtiden ut för solenergi?

Varje dag ger solen betydligt mer energi än vi använder här på jorden. Energi som är ren, förnybar och helt utan koldioxidutsläpp. Att investera i solenergi är en  viktig del av resan mot en värld fri från koldioxidutsläpp. Det är en effektiv energikälla som kan användas i stor skala inom industrier, men också för att producera värme och el för enskilda hushåll. Solenergi är en viktig del av förändringen mot en renare framtid och ett utmärkt alternativ för dig som privatperson. Solenergins framtid ser med andra ord ljus ut. Följ med på resan mot en renare värld. 

Skaffa solcellspaneler

Läs mer om Fortums solpaneler.