Bio2X – från avfall till textilier

Innovationen som löser två miljöproblem

Bomull är ett av världens vanligaste klädmaterial, men tillverkningen är mycket skadlig för miljön. Det går åt flera tusen liter vatten för att tillverka ett par jeans, både på bomullsfälten och i fabriken.

I stället kan vi tillverka textilier av biomassa som idag oftast går till spillo eller används ineffektivt. Det kan handla om restprodukter från jordbruk, fruktskal och löv och grenar från träd. I många länder eldas enorma mängder biorester helt enkelt upp och orsakar då både koldioxidutsläpp och luftföroreningar. För att stödja textilindustrin utvecklar vi på Fortum teknologier som förvandlar biomassa till textilier. Det är en del av en större satsning som vi kallar Bio2X och som innebär att vi använder biomassa inom helt nya områden.

Vad är Bio2X?

Bio2X baseras på fraktionering, vilket innebär att vi bryter ned biomassan i mindre komponenter, som cellulosa, hemicellulosa och lignin. Cellulosan kan sedan omvandlas till garn. Framtiden får utvisa vad som kommer att tillverkas av garnet, men användningsområdena är många – från lakan och segeldukar till ryggsäckar och jeans. Bio2X-processen har närmast oändliga möjligheter, både vad gäller vilka biorester som kan användas och vad som kan framställas.

Varför gör Fortum det här?

Biomassa är en värdefull råvara som kan användas för att tillverka många fler slags produkter än vi gör i dag. För oss är det viktigt att ta hand om vår jord, och genom att använda biorester smartare kan vi förhindra att de hamnar på soptippen eller eldas upp.

Ett attraktivt alternativ

För klädindustrin är Bio2X-textilier ett attraktivt alternativ, eftersom miljömedvetna konsumenter i allt högre grad väljer plagg som tillverkas på ett hållbart sätt.

Och för dig är Bio2X en möjlighet att bli en del av förändringen mot en renare värld – en t-shirt, klänning eller byxa i taget