Smart Heating är en ny tjänst hos Fortum som är under utveckling – nu bjuder vi in dig som Fortumkund att prova på tjänsten!

Smart Heating

Smartare uppvärmning och lägre kostnader. Du väljer temperaturen, vi sköter resten. Med Smart Heating kan du vara säker på att ditt hem uppvärms kostnadseffektivt. Ladda ner appen idag och kom igång!

Smart heating med vår app

Smartare uppvärmning. Lägre kostnader.

Du väljer temperaturen, vi sköter resten. Med Smart Heating gör du din värmepump smart och värmer upp ditt hem mer kostnadseffektivt.
 

Ladda ner app för iPhone
Smart heating hemma

Det smarta med Smart Heating

 • Undvik pristoppar, automatiskt
  Vår smarta algoritm kommer automatiskt att undvika hög konsumtion under pristoppar.
 • Dag- och nattsänkning
  Ställ in dag- och nattsänkning med ett knapptryck.
 • Förbigå alla uppvärmnings-scheman eller lägen – när som helst
  Strunta i ditt schema och öka uppvärmningen till den temperatur du vill, när som helst.
 • Semesterläge
  Ska du på resa? Aktivera semesterläget och spara pengar. Vi ser till att ditt hem är bekvämt uppvärmt när du kommer hem.
SM loggor

Märken som stöds

Har du inte något av dessa märken? Då kan du även införskaffa ett Sensibo Sky som gör alla märken av luftvärmepumpar både smartare och billigare.

Läs mer

Ladda ner Smart Heating appen

Så här kommer du igång - helt gratis!

 1. Ladda ner Fortum Smart Heating till din telefon
 2. Anslut dina värmeapparater
 3. Ställ in din önskade temperatur
Ladda ner app för iPhone
Sensibo Sky

Stöds inte din värmepump av Smart Heating? Inga problem.

Om du har en värmepump som inte stöds av Fortum Smart Heating eller en värmepump som saknar Wi-Fi uppkoppling helt och hållet, kan du även införskaffa ett Sensibo Sky smart termostat för luftvärmepumpar.  Sensibo Sky är ett termostat som gör alla märken av luftvärmepumpar smartare, och möjliggör uppkoppling av din värmepump till Fortum Smart Heating -tjänsten. Sensibo Sky stödjer alla värmepumpar som har en infraröd fjärrkontroll. Fortum är inte anslutet till, associerat med, eller på något sätt officiellt kopplat till Sensibo. 

Här hittar du Sensibo Sky 

Vanliga frågor om Smart Heating

Vad betyder ”Under utveckling”?

Det innebär att vi aktivt utvecklar tjänsten, vilket innebär att nya funktioner och förbättringar kommer att läggas till fortlöpande.

Hur fungerar Smart Heating?

Du ställer in önskade temperaturer och scheman, och vi ser till att dina värmeapparater följer dem. Utöver det kommer vi successivt att lägga till mer smarthet, som hjälper dig att minska på dina uppvärmningskostnader. Tills vidare kommer vi automatiskt att sänka temperaturen under dygnets elpristoppar, till en temperatur du själv kan ställa in.

Var hittar jag tjänsten?

Länk till Apple App Store:

Länk till Google Play Store:

Vilka märken stöder tjänsten?

Du hittar en lista på märken som stöds genom att scrolla uppåt på denna sida.

Vem kan använda tjänsten?

Vem som helst med en stödd värmeapparat och mobiltelefon kan använda Fortum Smart Heating

Kostar tjänsten?

Nej, Smart Heating är gratis.

Varför stöds inte min värmeenhet av Smart Heating?

Vi jobbar jämnt för att öka antalet stödda tillverkaren. Tillverkaren av apparaten måste förse oss med tillräckligt med data och kontroll, så att vi kan övervaka och styra apparaten. Tyvärr gör inte alla tillverkare detta.

Om du har en värmepump som inte stöds av Fortum Smart Heating eller en värmepump som saknar Wi-Fi uppkoppling helt och hållet, kan du även införskaffa ett Sensibo Sky smart termostat för luftvärmepumpar.  Sensibo Sky är ett termostat som gör alla märken av luftvärmepumpar smartare, och möjliggör uppkoppling av din värmepump till Fortum Smart Heating -tjänsten. Sensibo Sky stödjer alla värmepumpar som har en infraröd fjärrkontroll. Du hittar Sensibo Sky termostater här. Fortum är inte anslutet till, associerat med, eller på något sätt officiellt kopplat till Sensibo. 

Hur kopplar jag min värmeenhet?

Öppna Smart Heating -appen och välj ”Add device”. Välj sedan den tillverkaren du vill ansluta till. Du skickas sedan vidare till vår teknologi-partner som slutför uppkopplingen med hjälp av användarnamnet och lösenordet du använder i tillverkarens egna app. Detta ger Smart Heating tillgång till att styra din apparat.

Hur länge pågår piloten?

Piloten kommer att pågå under hela uppvärmningssäsongen vintern 2023. Eftersom konsumenters värmebehov beror på vädret har vi inte lagt ett fast slutdatum för piloten och kommer att köra den tills värmebehovet börjar minska. Användare kommer att informeras i förväg när piloten avslutas.

Vad händer till mig som användare efter piloten?

Användarna kommer att informeras när piloten avslutas och tillfrågas om de vill fortsätta använda Fortum Smart Heating nästa vinter. Intresserade användare kommer sedan att hålla sig informerade via e-post om hur man får tillgång till Fortum Smart Heating i framtiden.

Vilken typ av data samlar ni in med Fortum Smart Heating?

För att kunna styra dina värmeapparater, samlar vi och använder vi följande data:

Plats
Vi använder detta för att få elpriser och väderdata för ditt hem

E-post
Vi använder detta för att skapa en användare och kontakta dig vid behov.

Adress
Vi använder adressen för att få elpriser och väderdata för ditt hem

Telefonnummer
Används för att logga in om telefonnummer är valt som inloggningsmetod. Används för att kontakta dig vid behov.

Föredragna temperaturinställningar för anslutna värmeapparater
Så vi kan ställa in värmeapparaten till rätt temperatur som definieras av dig.

Användares rumstemperatur
Så vi kan gruppera flera värmeapparater i ett rum.

Namn på värmeapparaten
Så du kan se de individuellt rapporterade temperaturerna för varje apparat, flytta dem mellan olika rum eller ta bort en specifik apparat om det behövs.

Varför kör Fortum en pilot för Smart Heating?

På Fortum arbetar vi kontinuerligt med att förse våra kunder med smarta energilösningar och råd i hemmet, på jobbet och på vägen. Vi ser Fortum Smart Heating som en möjlighet för oss att hjälpa konsumenter att minska sin värmerelaterade elförbrukning och kostnader. Det är därför vi nu har lanserat en pilot för att bättre förstå hur konsumenter uppfattar en sådan tjänst.

Fungerar Fortum Smart Heating om jag har ett elavtal till fast pris?

Ja, Smart Heating -tjänsten fungerar även om du har ett fastpris elavtal. För att dra nytta av Fortum Smart Heatings fulla besparingspotential behöver du ett avtal med rörligt pris/spotpris. Om du använder Fortum Smart Heating med ett fastprisavtal blir den största fördelen för dig en minskning av elförbrukningen på grund av att Smart Heating optimerar uppvärmningen på ett smart sätt. Med ett rörligt/spotpriskontrakt kommer du att kunna dra mer nytta av de timmar då elen är billigare.

Påverkar Smart Heating komforten i mitt hem?

Nej, inte nämnvärt. Vi vill att du ska spara på förbrukningen utan att kompromissa med inomhuskomforten. Det är därför Smart Heating ökar på uppvärmningen om temperaturen i bostaden sjunker under den temperatur du har ställt in i Smart Heating-appen. Detta gör att du kan sänka dina uppvärmningskostnader utan någon märkbar skillnad i hemkomfort.

Varför är appen på engelska?

Eftersom Smart Heating är en ny tjänst som är under utveckling hos Fortum, finns den i den här versionen endast på engelska. I ett senare skede kommer allt app-innehåll vara på svenska.  

Certifiering: