Vad dyker upp om man googlar ditt namn?

En kille med bärbar dator i soffan

De flesta av oss har gjort något som vi ångrar - kanske under studietiden, på en fest eller mitt i en förälskelse. Förr i tiden bleknade minnet av händelsen fort men idag kan det hålla sig fast, speciellt om det resulterat i att bilder, filmer eller kommentarer publicerade på nätet.

Finns det gammalt innehåll på nätet du inte vill att någon längre ska se, har du råkat lägga upp något nyligen som kanske inte var så genomtänkt eller har någon annan lagt ut innehåll på dig utan din tillåtelse?

Ta bort innehåll som du ångrar

Är det något du lagt ut själv ser du över sociala medier, kommentarfält och bloggar. Radera det du inte längre står för eller som var ett misstag att publicera.

Agera snabbt

Innehåll på nätet kan spridas väldigt enkelt. Det är viktigt att agera snabbt och ta bort saker du inte vill att andra ska se. Ju längre du väntar på att ta bort detta, desto svårare blir det.

Har något annan publicerat innehållet

Kontakta i första hand den som har delat eller publicerat innehållet och be dem att ta bort det. Får du inget svar kan du kontakta dem som står bakom mediet, webbsidan eller tjänsten och be att det tas bort. Om de inte vill hjälpa till kan Google ta bort vissa känsliga uppgifter – då döljs de vid en sökning.

Om du blir utsatt och innehållet inte försvinner

Med ID-skydd Plus från Fortum kan du få hjälp att ta bort oönskat innehåll på nätet. Får du inget svar från de som publicerat materialet eller från administratören för webbsidan? Känner du dig osäker och behöver stöd och rådgivning? Kontakta ID-skydd Plus som har handläggare med lång erfarenhet av att ta bort innehåll på nätet. För att vi snabbare ska kunna hjälpa dig är det viktig att du förser oss med underlag i form av:

  • URL:en där du har funnit innehåll som du vill ta bort.
  • En beskrivning av problemet och varför du vill att materialet skall tas bort.

I vissa fall krävs det även en fullmakt för att vi ska kunna gå vidare med ärendet.

Vill du lägga till ID-skydd Plus?

Är du redan kund kan du lägga till ID-skydd Plus direkt i Mitt Fortum.

Logga in och lägg till Teckna nytt elavtal

Att tänka på

  • Tänk alltid en extra gång innan du publicerar något på nätet.
  • Kom ihåg att det du lägger ut på sociala medier eller andra webbplatser kan komma på avvägar.
  • Dela inte filmer och bilder du inte skulle vilja visa chefen eller alla dina kollegor.
  • Läs på om säkerhetsinställningarna till dina konton på nätet och se över vilka som kan se din personliga information, bilder och filmer.
  • Använd unika lösenord (minst 5 ord eller 16 tecken långa) med både bokstäver, siffror och specialtecken.
  • Använd tvåstegsautentisering där det är möjligt. Då skriver du först in användarnamn och lösenord och därefter en engångskod som du får via SMS eller e-post.

Lär barnen att vara en vän på nätet

Detta är många gånger ett problem som drabbar barn och ungdomar. Det är därför viktigt att föregå med gott exempel och även tidigt ha en diskussion med barnen kring hur man uppför sig på nätet. Detta för att minska risken att de eller andra blir utsatta för kränkande kommentarer, bilder som sprids eller nätmobbing. Man kan bland annat lära dem att:

  • Inte lägga ut bilder, filmer eller personlig information om andra utan deras samtycke.
  • Berätta om det hänt något och om de själva har upplevt nätmobbing. Då kan problemet tas tag i. Att vara öppen med detta sprider kunskap och trygghet.
  • Vara en vän och ta ansvar om de upptäcker att någon utsätts för kränkningar eller mobbing. Att berätta för någon ansvarig eller rapportera det direkt till kanalen där det skedde.

Ligg steget före

ID-skydd Plus

Tilläggstjänst
  • Hjälper dig att ha kontroll på dina personuppgifter på nätet.
  • Tre tjänster i en: Bevakningstjänsten, ID-skydd och Näthjälpen
  • Personlig support med erfarna handläggare som sköter processen åt dig
Läs mer om ID-skydd Plus
Certifiering: