Tips för tryggare e-handel

Kvinna sitter i fönstret med telefon

Svenskarna är ett digitalt folk. Vi älskar att både handla och göra ärenden online. Det är idag inte längre särskilt stor skillnad mellan olika ålderskategorier när det gäller vårt uppkopplade liv - 9 av 10 vuxna svenskar använder olika digitala samhällstjänster som till exempel Skatteverket eller olika vårdgivare och nästan lika många använder Bank-ID för att identifiera sig online.*

Trots att vi är vana att använda internet i stor utsträckning känner många av oss oro och osäkerhet i samband med köp och säkerhet online.

Enligt den senaste upplagan av Svenskarna och Internet känner så många som hälften av alla som betalar på nätet sig otrygga. Man är rädd för att kortuppgifterna ska hamna i orätta händer eller för att personuppgifter ska användas i bedrägerisyfte. Många som svarat på undersökningen säger sig också vara oroliga för att sajten de besöker inte ska vara säker – kommer jag få varan som jag har beställt och vad händer om jag behöver reklamera något?

De senaste åren har vi fått flera larmrapporter om kunder som drabbas av olika bedrägerier under stora e-handelshögtider som Black Friday, Cyber Monday, julhandel och mellandagsrea. Kunderna har drabbats av falska sms och e-postmeddelanden eller opålitliga annonskampanjer. Med oemotståndliga erbjudanden lockas man in på falska e-handelssidor där man blir lurad till att betala för varor som inte finns eller att bedragarna stjäl inloggnings- och kreditkortsuppgifter. Men hur kan vi enklast ta del av dessa erbjudanden utan att gå i bedragarnas fällor?

Här ger några ID-experter några tips på hur du kan handla säkrare i höst:

  • Dubbelkolla så att webbsidan är säker – säkra sidor har en låsikon till vänster om webbadressen och börjar på https.
  • Första gången du handlar i en ny butik bör du kontrollera den genom att söka ytterligare information och läsa omdömen på andra sidor än deras egna.
  • Handla säkert – se till att butiken har en säker betalningslösning. Till exempel 3D Secure med tvåstegsverifiering, där man måste godkänna köpet med ett lösenord eller ditt Bank-ID.
  • Var uppmärksam, ha inte för bråttom, använd sunt förnuft och tänk till en extra gång innan du fyller i personlig information online.

Är du tveksam till en webbsida eller om du misstänker att du kan ha blivit utsatt för ett bedrägeri online; kontakta vårt ID-team så får du råd och stöd i hur du bör gå vidare.

*Enligt rapporten Svenskarna och Internet 2021

Skaffa ID-skydd Plus

Teckna här
Woman at home with her dog

Prisskydd: 39 kr/mån

Trygghet när elpriset svänger

  • Fast och tryggt elpris under årets kalla månader
  • Minst en månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris
Läs mer om Prisskydd
Kvinna med bebis vid fönstret

Trygghetspaketet: 59 kr/mån

Försäkringen för din elräkning

Populärt val
  • Ersätter dina utgifter för elräkning vid långvarig sjukdom eller arbetslöshet
  • Lägsta ersättning 2000kr/månad
  • Gäller dig som elkund men också make, maka, partner eller sambo
Läs mer om Trygghetspaket
Certifiering: