Teckna elavtal med fossilfri el

Nu kan du vara med oss och ta hand om framtiden. Teckna ett elavtal idag och anpassa det efter dina behov. Elen du köper hos oss är självklart 100% fossilfri.

Environmental friendly
100% fossilfri energi

Oavsett vilket avtal och energislag du väljer kan du vara trygg i att alla våra avtal är 100% fossilfria.

Meeting demand
Nöjdkundgaranti

Med vår nöjdkundga­ranti kan du alltid känna dig trygg i att du har ett av marknadens bästa elpris.

Cost efficient
Bjuder på fasta månadsavgiften i 1 år

Teckna elavtal idag så bjuder vi på den fasta månadsavgiften i ett år!

Våra elavtal

Teckna ett avtal med fast elpris

Fast elpris

 • Välj att binda ditt avtal 1 eller 3 år
 • Alltid fossilfri el, möjlighet att välja 100% förnybart
 • Vi bjuder på den fasta månadsavgiften i 1 år!

Teckna fast avtal

Teckna ett avtal med rörligt elpris

Rörligt elpris

 • Alltid fossilfri el, möjlighet att välja 100% förnybart
 • Ingen bindningstid
 • Vi bjuder på den fasta månadsavgiften i 1 år!

Teckna rörligt avtal

Elavtal för olika livssituationer

Couple cooking while looking at cellphone

Spara pengar och rädda miljön samtidigt

Få full koll på din elanvändning

 • Ta kontroll över din elanvändning och elkostnad
 • Undvik pristoppar genom möjlighet att tillfälligt binda elpriset
 • Få professionell energirådgivning och el från förnybara källor

Läs mer och teckna
House during winter

Rörligt elavtal med prisskydd

Elavtal för dig i villa

 • 5 öres/kWh rabatt det första året
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster 
 • Fri månadsavgift i 1 år (värde 540 kr)

Teckna avtal
Seniorer som cyklar i solnedgången

Fortums senioravtal för 55+

Elavtal med seniorrabatt

 • Fri månadsavgift hela första året
 • Rabatterat elpris så länge du är kund
 • Ren, fossilfri el utan bindningstid

Teckna senioravtalet

Fortums studentavtal

Elavtal med studentrabatt

 • Gratis el under juni, juli och augusti
 • 500 kr studentrabatt fördelat på dina första 12 månader
 • Ren, fossilfri el utan bindningstid

Teckna studentavtalet

SAS Eurobonus

Elavtal med extra SAS Eurobonus-poäng

 • 10 000 EuroBonus extrapoäng
 • 250 EuroBonus-poäng per månad så länge du är kund
 • Välj mellan fossilfri eller förnybar el

Teckna avtal

Vanliga frågor kring elavtal

Hur byter jag elbolag till Fortum?

Genom att se över och byta elavtal kan det finnas mycket pengar att spara. Detta gäller framförallt om du har ett anvisat elavtal, något du med största sanno­likhet har idag om du inte själv gjort ett aktivt val av elavtal. Det finns två sätt att byta elbolag till Fortum:

1. Ge Fortum fullmakt att byta elbolag (enklaste sättet)

Genom att låta Fortum hjälpa dig byta elbolag behöver du själv inte göra något aktivt. När du fyller i formuläret kan du välja alternativet ”Jag låter Fortum hämta mina anläggningsuppgifter” och då ger du Fortum fullmakt att kontakta ditt nuvarande elbolag och avsluta ditt befintliga avtal. När avtalet hos elbolaget löpt ut tar Fortum över elhandelsavtalet och bytet är genomfört. Du riskerar då inte att bli bryt- eller dubbelfakturerad på grund av att ditt nuvarande avtal inte löpt ut. Smidigare kan det inte bli!

Det enda du behöver säkerställa är att:

 • Personnumret som står på elhandelsavtalet är samma person som står på elnätsavtalet i hushållet.

2. Byt själv elbolag genom att fylla i anläggningsuppgifter.

Vill du själv fylla i dina anläggningsuppgifter behöver du säkerställa när ditt nuvarande elhandelsavtal löper ut hos ditt nuvarande elbolag. Det är viktigt för att undvika bryt- eller dubbelfakturering om ditt nya avtal påbörjas innan bindnings- eller uppsägningstiden löpt ut.

Förutom det behöver du även tänka på följande:

 • Personnumret som står på elhandelsavtalet måste vara samma person som står på elnätsavtalet i hushållet.
 • Du behöver veta när ditt nuvarande avtal avslutas för att inte få bli debiterad en brytavgift, om du avslutar avtalet i förtid.
 • Du behöver ha koll på ditt anläggnings-id som står på senaste fakturan eller din elmätare. Det är 18 siffror och börjar alltid med 735 999.
 • Vilket postnummer ni har på er adress, eller den adress ni ska flytta till.
 • Vilket datum ni vill att Fortum som elbolag tar över elhandeln.
Hur vet jag vilket elavtal jag har?

Vilket avtal du har ser du på din faktura. Informationen hittar du under avsnittet "Ditt elavtal". 

Är du kund hos Fortum kan du även logga in på Mina sidor för att se ditt elavtal. Missa heller inte vår app Mitt Fortum, där du kan sänka din elräkning genom att anta små utmaningar för klimatet, se ditt elpris, följa din elanvändning och jämföra den med liknande hushåll, betala din faktura direkt med Swish och mycket mer.

Är du inte kund hos oss? Teckna avtal idag!

Vad händer när mitt elavtal löper ut?

Vi kommer att kontakta dig med ett nytt erbjudande två månader innan avtalet löper ut med det elpris som är aktuellt just då. Om vi inte hör något från dig innan avtalet löpt ut så omförhandlas ditt elavtal automatiskt till ett det angivna erbjudandet du har fått i ditt omförhandlingserbjudande. Du kan närsomhelst höra av dig till oss om du undrar något via telefonnummer 020 – 46 00 00.

Hur ändrar jag mitt elavtal?

Du är välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 020 – 46 00 00. På så sätt kan vi hjälpa dig att välja det elavtal som passar ditt hushåll bäst. 

Om du redan har ett elavtal hos oss kan också skräddarsy ditt elavtal så att det passar dina behov, läs mer om våra tilläggstjänster här!

Vad är skillnaden mellan elhandel och elnät?

Fortum är ett elhandelsbolag som du kan teckna ett elhandelsavtal med, och fakturan du får från oss gäller din elanvändning. Elhandelsbolag tar betalt för den el du använder baserat på elpris per kWh. Ofta ingår även en fast månadsavgift. Här kan du beräkna ditt elpris och teckna ett avtal hos oss på Fortum.

Elnätsbolag å andra sidan ansvarar för drift och underhåll av elledningar i området där du bor. d.v.s elens infrastruktur (elnätet). Elnätsbolagen ser till att elen kommer fram till ditt hushåll och fakturerar dig separat. Du betalar en avgift för ditt abonnemang och en avgift för elöverföringen till ditt boende. Du kan alltså inte välja vilket elnätsbolag du tecknar elnätsavtal hos, eftersom det endast finns en nätägare per område. Via nätområden.se kan du se vilket nätområde och vilket nätbolag du tillhör. När du väl har tecknat ett elnätsavtal, kan du teckna elavtal (elhandelsavtal) hos oss.


Du får alltså en faktura från oss för din elanvändning och en faktura från ditt nätbolag för elnätskostnaderna. Lite förenklat kan du tänka dig en vattenkran där elhandeln är kostnaden för vattnet du förbrukar och elnät är rören som leder vattnet. 

Jag har en månadsavgift i mitt elavtal, vad är det?

Månadsavgiften är en fast avgift som täcker våra olika administrativa kostnader. Läs mer om de olika delarna i din elräkning.

Jag har tecknat avtal med er - vad händer nu?

Vad roligt! Nu kan du luta dig tillbaka och invänta din avtalsbekräftelse. Vi kommer nu genomföra hela leverantörsbytet åt dig. Du kommer därefter få ett brev eller e-post med information om startdatum för din elleverans, tänk på att detta brev eller e-post kan ta upp emot några månader innan det kommer. Vi kommer kontakta dig om vi skulle behöva komplettera något med ditt avtal.

Har du inte fått ditt brev med startdatum och undrar var i processen du befinner dig så är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice på 020 – 46 00 00 eller skicka ett meddelande.

Vad är elpriset idag?

Via NordPool kan du se det aktuella marknadspriset för el.

Du kan också läsa mer om våra elpriser och se statistik över elpriser över tid.

Vilka elavtal finns det?

Du kan hitta mer information om våra elavtal på respektive sida nedan:

 • Rörligt elpris: Passar dig som är aktiv och följer elmarknaden. Rörligt elpris följer elbörsen och kan därmed skilja sig från månad till månad.
   
 • Fast elpris: Passar dig som vill veta vad du kommer betala för elen du använder. Du kan antingen binda 1 eller 3 år.
   
Hur gör jag när jag ska flytta?

Om du redan är kund hos Fortum kan du själv flytta elen snabbt och smidigt i Mitt Fortum, logga in enkelt och säkert med BankID.

Är du inte kund sedan innan kan du flytta elen på två minuter här!

Oavsett om du är kund sedan innan eller inte så är du också varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med din flytt. 

Fortums elavtal

Vi erbjuder konkurrenskraftiga fossilfria elavtal, och ger dig som kund möjlighet att anpassa ditt elavtal utifrån dina behov. 

Så tecknar du nytt elavtal hos Fortum

Att teckna ett nytt elavtal hos Fortum är enkelt och går fort. För att teckna ett elavtal hos Fortum behöver du först fylla i bland annat i ditt postnummer och personnummer. När du fyllt i dina uppgifter och skickat in så tar vi hand om resten och startar elavtalet på det datum du valt alternativt när ditt nuvarande elavtal löpt ut. Enklare än så kan det inte bli!

Du kan du även välja att ge Fortum en fullmakt vilket innebär att vi hämtar dina anläggningsuppgifter åt dig, samt hjälper dig med att avsluta ditt nuvarande elavtal. Detta är annars något du själv måste göra. När eventuell avtalstid för ditt nuvarande elavtal löpt ut, flyttas din elhandel över till oss på Fortum.

Det är både enkelt och smidigt att teckna ett elavtal hos Fortum, men har du några frågor kring ditt byte är du alltid välkommen att kontakta våra erfarna handläggare. De hjälper dig direkt via telefon på 020-46 00 00 (öppettider: vardagar 08:00-17:00).

Förnya ditt elavtal

Är du redan kund hos Fortum idag och vill förnya eller förändra ditt elavtal, kontakta oss här. Vill du skräddarsy ditt elavtal med hjälp av våra tilläggstjänster kan du göra direkt i Mitt Fortum.

Vilket elavtal passar dig bäst?

Fortum erbjuder flera olika typer av elavtal för att du som kund ska ha möjlighet att välja det som passar dig bäst. Ditt elavtal är alltid 100 % fossilfritt, vilket innebär att du får el som produceras av fossilfria energikällor, dvs. energikällor som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Här beskriver vi kort de alternativen vi erbjuder:

Fast elpris

 • Du får ett fast pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden oavsett vad som händer på elmarknaden. Det enda som skiljer priset mellan månaderna är din egen elanvändning.

Rörligt elpris

 • Rörligt elpris är precis som det låter, rörligt, och följer nordiska elmarknadens svängningar. Priser per kilowattimme (kWh) varierar då mellan månaderna.

Du kan även teckna våra populäraste tilläggstjänster till ditt elavtal:

Miljöpaketet

 • Förutom att du får energirådgivning, bidrar du med 100 kr per år till Håll Sverige Rent. Du får också din el från förnybara källor så som sol, vatten eller vind för endast 45 kr i månaden. Läs mer om Miljöpaketet.

Prisskydd

 • Prisskydd är ett smart val för dig som har rörligt elpris. Tack vare Prisskyddet kan du nämligen teckna fast elpris under de månader på året då det rörliga elpriset ofta är som dyrast. Läs mer om Prisskydd.

Elavtal för bostadsrätt, villa och lägenhet

Oavsett vilken bostadsform du bor i kan Fortum erbjuda dig elavtal. Du kan beräkna ditt elpris oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa. Villa har oftast högre elförbrukning och lägenhet lägst. Vilket elavtal du väljer kan göra stor skillnad på priset, därför är det viktigt att teckna ett elavtal som uppfyller dina behov.

Teckna elavtal för första gången – bra att tänka på

Är det första gången som du ska teckna ett elavtal? Då kan det kännas som att det är mycket att tänka på. Det är dock ganska enkelt när du väl benar ut det. Låt oss hjälpa dig.

Först och främst är det viktigt att skilja på elnät (elnätsavtal) och elhandel (elhandelsavtal). Du måste alltid betala för ditt elnät och du kan inte välja vilken leverantör du vill ha. Detta eftersom elnätsföretaget styrs av var du bor. Elnätsföretaget står nämligen för drift och underhåll av elledningarna som förser ditt hem med el. Alla som bor på samma adress har alltså samma elnätsföretag. Läs mer om hur elnätet fungerar.

När det kommer till elhandel kan själv välja vilket elhandelsföretag du vill teckna ett elavtal med. Det du då betalar för är elförbrukningen du använder i hemmet. Behöver du råd, stöd eller har frågor är du mer än välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att teckna rätt elavtal för dig.

Flytta? Packa med dig el från Fortum

Har du skaffat ny bostad, sommar­stuga eller kanske en övernatt­nings­lä­genhet? Om du redan är kund hos Fortum kan du själv flytta elen snabbt och smidigt i Mitt Fortum, logga in enkelt och säkert med BankID. Är du inte kund sedan innan kan du flytta elen på två minuter här!

Oavsett om du är kund sedan innan eller inte så är du också varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med din flytt.

 


 

Se ditt elpris och teckna elavtal

Certifiering: