Elavtal när du ska flytta hemifrån

Det är fantastiskt kul och spännande att flytta hemifrån! Men det är också en del att tänka på, nu måste du fixa saker som du tidigare tagit för givet. Som elen. Men vad ska du välja och vad behöver du tänka på? Det får du svar på här.

Fixa el till ditt nya boende!

Du behöver två avtal för att få el till din nya bostad:

Elavtal - med den som levererar elen till ditt hem, tex. Fortum.

Elnätsavtal - med den som äger elnätet där bostaden ligger. Du kan inte välja elnätsleverantör, den som äger nätet i det område där du bor är den som förser dig med ett elnätsavtal.

Ring vårt flyttanummer på 020 - 46 00 66 så guidar vi dig, eller flytta ditt elavtal online

Elavtal och elnätsavtal

Du behöver två avtal för att få el till ditt hem: ett elavtal och elnätsavtal. Vi står för elavtalet, men ring oss så kan vi kan hjälpa dig med båda. 

Elnätsavtal

Elnätsavtalet är mellan dig och företaget som äger elnätet i det område där bostaden finns. Du kan inte själv välja elnätsägare, men du behöver teckna ett elnätsavtal med dem. Vi kan hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal när du tecknar elavtal hos oss. Du kan se vem som äger nätet i ditt område här.

Elavtal - gör ett aktivt val

Du väljer själv vem du vill ha ett elavtal med. Spelar det någon roll vilken elleverantör du väljer? Ja, priserna kan variera och du kan påverka vilket ursprung din el ska ha. Väljer du Fortum som elleverantör så är du dessutom med och bidrar till en bättre framtid genom att vi driver utvecklingen av ett mer hållbart energisystem. Vi satsar till exempel på utveckling av förnybara energikällor, driver innovation inom förnybart samt inom andra spännande områden som resursåtervinning och koldioxidinfångning, läs mer här

Teckna elavtal här

Eller ring vår flyttanummer på 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig!

Vad händer om jag inte gör ett aktivt val?

Om du inte väljer elleverantör får du ändå el till ditt hem. Men du får då ett s.k. anvisningsavtal som elnätsägaren ger dig. Dessa är ofta sämre för dig som kund än om du gör ett aktivt val.

Fast eller rörligt elpris? 

När du väljer elavtal behöver du bestämma dig för fast eller rörligt elpris, eller ett mix av dessa som vi kallar vintersäkrat. Ett rörligt pris innebär att priset per kilowattimme följer elbörsen, och ändrar sig. Det brukar bli billigare i längden, eftersom du får del av kakan när elpriset sjunker. Ett fast pris innebär istället att du har samma elpris per kilowattimme under den avtalsperiod som du valt. Din elräkning varierar dock ändå varje månad beroende på hur mycket el du använder, men blir antagligen lite mer förutsägbar.

Läs mer här

 

Teckna elavtal online, eller ring vårt flyttanummer på 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig!

De vanligaste frågorna vid flytt

Kan jag flytta med mig elavtalet?

Ja det kan du, om du har elavtal hos Fortum sedan tidigare som du är nöjd så ring 020-46 00 66, då hjälper vi dig snabbt och enkelt med allt. Du kan också teckna elavtal för din nya bostad online.

Om du har ett fast avtal hos oss på Fortum som du vill flytta med dig behöver du dock ringa till oss.

Kan jag teckna ett helt nytt avtal vid flytt?

Ja det kan du. Ring oss på 020-46 00 66 så hjälper vi dig att hitta ett elavtal som passar just dig bäst, oavsett om du är kund sedan tidigare eller inte. Eller teckna ett nytt elavtal till din nya bostad online.

Vad behöver jag göra med elen när jag flyttar?

Tre saker gällande elen behöver du göra när du flyttar:
1.  Teckna elavtal
Du behöver ett elavtal för din nya bostad. Du väljer fritt vilken elleverantör och vilket elavtal du vill ha. Oavsett om du är Fortumkund redan eller inte så hjälper vi dig att teckna ett elavtal till din nya bostad. Ring oss på på vårt flytta-nummer 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig, eller teckna nytt elavtal online.

Om du är Fortumkund idag med ett fast avtal som du vill ta med dig - ring oss på 020 - 46 00 66 så ordnar vi detta.

2. Teckna elnätsavtal 
Du behöver teckna ett elnätsavtal med elnätsleverantören som äger stolparna och elledningarna i området dit du flyttar. Du kan inte välja elnätsleverantör. Fortum äger sedan 2015 inga elnät men när du tecknar elavtal hos oss kan vi hjälpa dig att tecka elnätsavtal. Du behöver göra detta 10 dagar innan flyttlasset går. Ring oss på 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig!

3. Säga upp elnätsavtalet för din gamla bostad 
För att du inte ska behöva betala för el som du inte förbrukar längre efter att du flyttat ut, behöver du säga upp elnätsavtalet för din gamla bostad minst 5 dagar innan du flyttar ut.

Hör du av dig till oss på Fortum så hjälper vi dig hela vägen, dvs med både uppsägning, elavtal och elnätsavtal - smidigt va? Ring oss på 020- 46 00 00. 

Vad är skillnaden mellan elavtal och elnätsavtal?

Elavtal tecknar du med en elleverantör (även kallat elhandelsbolag) som förser dig med den el du använder i ditt hem. Du kan själv välja vilken elhandelare du vill teckna avtal med, till exempel Fortum. Du väljer också vilken typ av elavtal du vill ha, tex rörligt eller fast.

Spelar det då någon roll vilken elleverantör du väljer? Ja, priserna kan variera och du kan påverka vilket ursprung din el ska ha. Väljer du Fortum som elleverantör så är du dessutom med och bidrar till en bättre framtid genom att vi driver utvecklingen av ett mer hållbart energisystem. Vi satsar till exempel på utveckling av förnybara energikällor.

​Elnätsavtal tecknar du med företaget som äger elnätet i det område där bostaden finns, det vill säga elstolpar och ledningar. Du kan inte själv välja elnätsägare, men du behöver teckna ett elnätsavtal med dem. 2015 sålde vi på Fortum vårt elnät till Ellevio. Så numera ägnar vi oss helhjärtat åt att producera och sälja el, och inte åt infrastruktruren av elnäten. Men vi kan hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal när du tecknar elavtal hos oss. Det tar ca 10 dagar, så gör detta i god tid innan flytten. Om du inte tecknar ett elnätsavtal så finns det ingen el när du flyttar in. Du kan se vem som äger nätet i ditt område här .

Ring oss på 020 - 46 00 66 så hjälper vi dig både med elavtal och elnätsavtal. Eller teckna ett elavtal online.

Vad händer om jag glömmer anmäla flytt i tid?

​Du står som betalningsansvarig för elen i ditt gamla boende tills dess att du har sagt upp ditt elnätsavtal. Om du glömt att anmäla flytten så ska du göra det så fort som möjligt så att du slipper att betala i onödan eller riskerar att elen är avstängd när du kommer till din nya bostad. 

Varför behöver jag teckna ett elavtal vid flytt?

Gör du inget val när du flyttar så får du ett så kallat Anvisningsavtal från den elleverantör du blir tilldelad, dessa avtal är ofta dyrare. Därför är det viktigt att göra ett aktivt val av elleverantör och typ av avtal.

I vissa fall ingår elen i bostadens hyra och då behöver du inte teckna ett eget elavtal eller elnätsavtal. Det kan gälla exempelvis i en studentbostad. Kolla detta med hyresvärden.

Vi flyttar ihop, vem ska stå på elavtalet?

Det är alltid bara en person som står på elavtalet för ert boende. Tänk på att det ska vara samma person som står på elnätsavtalet.