Ska du flytta? Vi hjälper dig!

Det ska vara varmt och skönt när du kommer till ditt nya hem, men elen är det sista du ska behöva lägga tid på när du är i flyttartagen. Därför hjälper vi dig så att allt snabbt och enkelt fungerar som det ska, oavsett om du har ett avtal hos Fortum sedan tidigare eller inte och oavsett vem som äger elnätet på den nya adressen. Naturligtvis får du alltid el från 100 % förnybara energikällor hos oss.

E2

Få tips och råd inför flytten

På vår flyttsajt får du tips och råd inför varje flyttfas, samt en checklista som du kan anpassa efter just dina behov. Naturligtvis kan du också teckna ett elavtal som passar ditt nya boende.

Flytta elen här

Teckna elavtal vid flytt - oavsett om du är kund sedan tidigare eller inte.

Ska du flytta hemifrån?

Det är fantastiskt kul och spännande att flytta hemifrån. Men det är också en del att tänka på. Nu måste du fixa saker som du tidigare tagit för givet. Som elen. Innan flytten behöver du skaffa ett elavtal så att lampor, kylskåp och ugn fungerar när du väl flyttar in. Men hur skaffar du ett elavtal och vad ska du tänka på? Det får du svar på här.

Läs mer 

De vanligaste frågorna vid flytt

Kan jag flytta med mig elavtalet?

Ja det kan du, om du har elavtal hos Fortum sedan tidigare som du är nöjd så ring 020-46 00 00, då hjälper vi dig snabbt och enkelt med allt. 

Kan jag teckna ett helt nytt avtal vid flytt?`

Ja det kan du. Ring oss på 020-46 00 00 så hjälper vi dig att hitta ett elavtal som passar just dig bäst, oavsett om du är kund sedan tidigare eller inte. 

Vad behöver jag göra vid en flytt?

Tre saker måste bli gjorda vid flytt:
1.  Teckna elavtal
Elavtalet är det vi på Fortum sysslar med, detta gäller elen som du förbrukar i ditt hem.  oavsett som du vill ha ett nytt avtal eller ta med dig ditt gamla så hjälper vi dig. 


2. Teckna elnätsavtal 
Du behöver teckna ett elnätsavtal med elnätsleverantören som äger stolparna och elledningarna i området dit du flyttar, det är de som transporterar elen till dig. 


3. Säga upp elavtalet och nätavtalet på din gamla bostad 
För att du inte ska behöva betala för el som du inte förbrukar längre i din gamla bostad, ska du göra detta minst 5 dagar innan du flyttar ut.

Hör du av dig till oss på Fortum så hjälper vi dig hela vägen, dvs med både uppsägning, elavtal och elnätsavtal - smidigt va? Ring oss på 020- 46 00 00. 

Vad händer om jag glömmer anmäla flytt i tid?

​Du står som betalningsansvarig för elen i ditt gamla boende tills dess att du har sagt upp ditt elnätsavtal. Om du glömt att anmäla flytten så ska du göra det så fort som möjligt så att du slipper att betala i onödan eller riskerar att elen är avstängd när du kommer till din nya bostad. 

Vad är skillnaden mellan elavtal och elnätsavtal?

Elhandelsföretaget förser dig med den el du förbrukar i ditt hem. Du kan själv välja vilken elhandelare du vill teckna avtal med, till exempel Fortum. 

​Lite förenklat kan man säga att elnätägaren äger elstolpar och ledningar som elen transporteras med, dvs elens infrastruktur. Man kan inte välja elnätsleverantör fritt utan man är tvungen att ha den leverantör som har monopol i området där man bor. 2015 sålde vi på Fortum vårt elnät till Ellevio. Så numera ägnar vi oss helhjärtat åt att producera och sälja el, och inte åt infrastruktruren av elnäten.

Varför behöver jag teckna ett elavtal vid flytt?

Gör du inget val när du flyttar så får du ett så kallat Anvisningsavtal från den elleverantör du blir tilldelad, dessa avtal är ofta dyrare. Därför är det viktigt att göra ett aktivt val av elleverantör.

Vi flyttar ihop, vem ska stå på elavtalet?

Det är alltid bara en person som står på elavtalet för ert boende. Tänk på att det ska vara samma person som står på elnätsavtalet.