Sänk elkostnaden
familj i kök

Recept från växtriket

Att minska vår konsumtion av rött kött har stor betydelse för att minska våra utsläpp. I Sverige leder konsumtionen av rött kött till ca ett ton växthusgaser per person och år. Att äta mer från växtriket och mindre kött har stor effekt på ditt klimatavtryck. Dessutom minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det går att minska klimatavtrycket ännu mer genom att minska din konsumtion av exempelvis hårda ostar från ko, får och getmjölk.

Därför har vi samlat alla recepten som skickades in i samband med utmaningen som gick ut på att äta mer mat från växtriket. Kanske kan recepten hjälpa dig att göra tallriken lite mer grön än vad den brukar vara.

Pikku Juttu
Näringsrikt

Mörkgröna bladgrönsaker och rotfrukter innehåller gott om näringsämnen och protein.

Fortum kesto
Effektiv odling

Trots baljväxernas långa transport blir utsläppen per kg produkt eller per kg protein betydligt lägre än för kött tack vare yteffektiv odling.

Hållbarhet

Rödbeta, morot, lök, kålsorter och palsternacka har längre hållbarhet.

Soppor från växtriket

Zucchinisoppa

2 zucchinis, 1 liter grönsaksbuljong, 200 g färskost naturell (ex. Philadelphia), 200 g färskost vitlök och örter, salt och peppar

Koka upp buljongen och småkoka den tärnade zucchinin tills den är mjuk. Ta av från spisen och använd sedan stavmixer tills soppan är slät. Blanda i färskosten (mixa slät vid behov). Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd!

Broccolisoppa

Olja, 1/2 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1,5 cm ingefära, 0,8 dl vatten eller mer, 1 buljongtärning, broccoli, grädde.

Fräs lök, vitlök, ingefära, vatten och buljongtärning. Koka broccolin tills den är mjuk. Blanda ingredienserna och stavmixa tills soppan är slät. Häll på en skvätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Smarrig grönsaksblandning

Fullkornsbulgur, fullkornspasta, 2 msk fond (schalottenlök), 1 msk smör, majs, gröna ärtor, paprika, riven ost.

Koka upp fullkornsbulgur och fullkornspasta 50/50. Häll i schalottenlöksfond, salta och i med en klick smör. Om man inte har fonden hemma kan man bryna schalottenlök i stekpannan 3-5 min på ganska hög värme utan att det bränns.

När det är 5 minuter koktid kvar på bulgur och pastan häller du i fryst majs, gröna ärtor och paprika. När allt kokat klart, fräs upp en klick smör i ett stekjärn och häll i pasta, bulgur och grönsakerna, rör om och strö över riven stark ost eller parmesan om man fördrar det. Häll upp allt på ett serveringsfat.

Gott att servera till och lika lätt att göra är steka upp tortillabröd i stekjärn i valfri olja eller smör salta på den sidan som är klar. Klipp i lagom stora bitar och stick ned i grönskas/pasta/bulgur blandningen. Servera med en god sallad och en klick Grekisk/Turkisk yoghurt smaksatt med lite peppar och salt.

Man som lagar mat

Zucchiniplättar

3 zucchinis, 2 stora ägg, 4 msk vetemjöl, 1 tsk salt, 1 vitlöksklyfta, rapsolja, smetana.

Grovriv zucchinin. Blanda ihop med ägg, vetemjöl, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Värm stekpanna med olja i (till exempel raps- eller solrosolja). Klicka i plättar med en sked och stek tills plättarna får en gyllenbrun färg på bägge sidor. Servera tillsammans med smetana.

Hackar paprika, tomater, vitkål

Pasta med svamp och grönsaker

4 msk tomatpuré, 1 aubergine, 1/2 zucchini, 2 morot, 2-4 st vitlöksklyftor, 2 paket krossade tomater, 8 st champinjoner, 2 dl bladpersilja, 400 gram vita bönor, 4 msk örter (ex. oregano), 2 tsk cayennepeppar, 600 gram fullkornspasta.

Stek tomatpuré, tärnade morötter, pressad vitlök och skivad zucchini i rikligt med olja. Ta sedan i torkade örter. När tomatpuréen har fått färg, tärna i en bit aubergine och ta i de krossade tomaterna. Koka pastan. När grönsakerna mjuknat något, blanda i champinjonerna. När det är några minuter kvar på pastan, häll i förkokta vita bönor och hackad persilja i såsen tillsammans med pastan. Låt dessa få puttra i någon minut innan servering.

Ett mönster som behöver brytas

I Sverige äter vi idag i genomsnitt 600 gram rött kött per vecka och person, av hälsoskäl rekommenderar Livsmedelsverket att vi inte äter mer än 500 gram rött kött per vecka. Dessutom leder konsum­tionen av rött kött till ca ett ton växthus­gaser per person och år. Så, att minska vår konsumtion av rött kött har stor betydelse för att minska våra utsläpp och för vår hälsa. 

Ny utmaning - Ställ bilen

Har du antagit utmaningen den här månaden?  Utmaningen den här månaden handlar om att du ska ställa bilen. När du börjat reflektera över dina bilvanor kommer du förhoppningsvis märka att många bilresor kan ersättas av andra färdmedel. Oavsett om du ska till affären, stranden, hälsa på en kompis eller till jobbet så finns det oftast alternativ till bilen. Kanske kan du cykla, gå eller åka kollektivt istället? Förutom att det är en fördel för miljön är det också bra för dig och din hälsa. Win-win helt enkelt!

Anta utmaningen! 

Certifiering: