Flyttstäda

Att flyttstäda kan kännas som en riktig utmaning. Till att börja med måste du få koll på exakt vad som ingår i en flyttstädning. Sedan ska alltifrån väggar och golv, till kylskåp och mikro göras rent. Här hittar du allt du behöver komma ihåg på städlistan, och de bästa husmorsknepen mot den tuffaste smutsen. Allt för att du ska kunna lämna över ett skinande rent boende till den som flyttar in efter dig.

Flyttstada

Flyttstädning – vad gäller egentligen?

Du ska alltid utgå ifrån att lämna din bostad så ren som möjligt efter dig, men vad skiljer då egentligen en flyttstädning från din vanliga veckostädning? Här är några tips på vad som är viktigt att komma ihåg när du flyttstädar:

 • Dammsug och torka alla golv noggrant.
 • Rengör ovanpå och bakom elementen.
 • Torka inuti skåp och torka av in- och utsidan på skåpdörrar.
 • Rensa avlopp och rengör golvbrunnar.
 • Städa köket noggrant.
 • Rengör badrummet grundligt.
 • Putsa alla fönster.
 • Rengör dörrar, tak, väggar, lister, handtag och lampknappar.
Regler för flyttstädning

Det finns inga lagstadgade regler om vad som gäller för flyttstädning, men du som säljare kan ändå bli tvungen att komplettera städningen om den inte håller måttet enligt köparen. Att bostaden ska flyttstädas skrivs i de flesta fall in i köpekontraktet som upprättas vid försäljningen. 

Töm bostaden på allt som inte ska vara kvar

Om det finns saker som du inte vill ta med dig i flytten kan du alltid höra med köparen om de vill behålla detta. Det kan gälla alltifrån gardinstänger och takbelysning, till möbler och tavlor. Om köparen inte vill att du lämnar kvar någonting är det dock viktigt att du ser till att frakta bort detta, annars kan det hända att köparen i efterhand kommer att kräva att du avlägsnar det du har lämnat kvar.

Att flyttstäda själv eller anlita städfirma

Oavsett om du väljer att flyttstäda själv eller att anlita en städfirma är det bra att planera och att vara ute i god tid. Och var ärlig mot dig själv – kommer du att hinna och orka flyttstäda på egen hand, eller är det bättre att redan från början ta beslutet att anlita en städfirma?

Att tänka på när du flyttstädar själv

Väljer du att flyttstäda själv behöver du förbereda dig genom att se till att du har lämplig städutrustning och genom att planera in tid för städningen. Här kan du läsa mer hur du bäst organiserar flyttstädningen. Fördelen med att flyttstäda själv är att du slipper en extra kostnad mitt i flytten. Nackdelen är att det tar mer tid och ork, något som det redan kan vara brist på i en hektisk flytt.

Att tänka på om du anlitar en städfirma som flyttstädar

Anlitar du en städfirma är det bra att göra ordentlig research innan du bestämmer dig för vilken du ska välja. Jämför priser, kolla omdömen på nätet, och fråga vänner och bekanta om de har några tips på bra firmor eller firmor att undvika. Visserligen kostar det mer att anlita en städfirma, men samtidigt sparar du tid och energi genom att låta någon annan städa åt dig.

Kom ihåg att det är du som säljare som är ansvarig för flyttstädningen även om du har anlitat en städfirma. Kontrollera därför städningen efter att städfirman är klar. Många städfirmor erbjuder en garanti som innebär att de kommer tillbaka utan extra kostnad ifall du eller köparen inte är helt nöjda med städningen. Utnyttja gärna detta för att slippa extra kostnader och tjafs. Om du vill nyttja Rut-avdraget när du anlitar städfirma tar du upp det med städfirman redan när du ber om offerten. Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Kontrollera städningen

Vare sig du har flyttstädat själv eller anlitat en städfirma kan det vara bra att kolla av så att inga dammiga hörn eller flottiga väggar glöms bort. Vår checklista är perfekt att använda som stöd för minnet när du städar, och när du kollar av städningen efteråt.

 

 

Flyttstäda badrummet

 • Smutsigt kakel kan åtgärdas genom att du bara blöter ner kaklet, applicerar bikarbonat och skrubbar rent.
 • Gör rent toalettstolen genom att hälla ner ättika i toaletten, låta verka en stund och sedan gnugga med toalettborsten och spola.
 • Kalkavlagringar har inte en chans mot citronsyra – bara att badda, låta verka en stund och torka av.

Flyttstäda köket

 • När du stängt av och städat ditt kylskåp och din frys kan du sätta in en kopp med kaffebönor – det hjälper mot den lite unkna lukten som brukar uppstå.
 • Rengör ugnen genom att sätta in en ugnssäker skål med ättika, sätt ugnen på 50 grader och låt verka i 45 minuter, torka rent.
 • Ställ in en skål med vatten och några citronskivor i mikron i ungefär 5 minuter, torka rent och torrt.

Spackla vid flytt

Bor du i bostadsrätt eller i hus säljs dessa i så kallat befintligt skick. Det betyder att du inte har någon skyldighet att spackla hål vid flytt om de fanns där när kontraktet skrevs. Flyttar du från en hyresrätt är sannolikheten stor att du behöver återställa väggarna och spackla igen hål. Kontakta din hyresvärd för att få veta vad som gäller för dig. Vissa hyresvärdar vill att du både spacklar och tapetserar/målar över hålen medan andra är nöjda om du bara spacklar.
Certifiering: