Flytta hemifrån

Kunna laga den mat du vill, bestämma själv vilken tid du ska komma hem, och inreda med saker som gör lägenheten till ditt eget hem. Det finns mycket att se fram emot med att flytta hemifrån. Men det är också en hel del att komma ihåg inför flytten. Med våra flytta hemifrån-tips kan du checka av de viktigaste punkterna.

Flyttahemifran

Sätt upp en budget

Att få koll på kostnaderna genom att sätta upp en budget kan vara smart, speciellt om du ska flytta hemifrån för första gången. Här är de viktigaste posterna att räkna med.

Hyra
Brukar vara en stor del av dina månadskostnader och du betalar den i förskott. Kolla upp vad som ingår i din hyra. Ingår bredband eller inte? Vatten?

Elnätsavtal
Elnätsavtalet är mellan dig och företaget som äger elnätet i det område där bostaden finns. Du kan inte själv välja elnätsägare, men du behöver teckna ett elnätsavtal med dem. Vi kan hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal när du tecknar elavtal hos oss. Du kan se vem som äger nätet i ditt område här.

El  
Se till att teckna ett elavtal som passar just dig. Läs på om du ska ha fast eller rörligt pris på elen, och vad ursprungsmärkt el innebär. Känns det här med elavtal krångligt så är du så klart välkommen att ringa vår flytta-linje så hjälper dig. Om du inte väljer elleverantör får du ändå el till ditt hem. Men du får då ett s.k. anvisningsavtal som elnätsägaren ger dig. Dessa är ofta sämre för dig som kund än om du gör ett aktivt val.

Gas
Har ditt boende gasspis behöver du betala för gasen. Ofta får du välja om du vill betala för gasen månads- eller kvartalsvis. Hur mycket gasen kostar styrs av storleken på din lägenhet, och inte av hur mycket du använder.

Hemförsäkring
Du behöver också ha en hemförsäkring som täcker din bostad, dina saker och till viss del även dig. Det bästa är om hemförsäkringen gäller från dagen du flyttar, ifall något skulle gå sönder i flyttlasset. Är du student brukar det finnas bra erbjudanden på hemförsäkringar.

Bredband och mobilabonnemang
Om bredband inte ingår i hyran kommer du antagligen att vilja ha detta i ditt nya boende. Glöm inte att köpa en router för att kunna använda WiFi. Kolla också upp vad du har för mobilabonnemang och räkna med det i dina månadskostnader.

Abonnemang för streamingtjänster
Vill du streama musik eller tv-serier kommer du varje månad att behöva betala för streamingabonnemang. Kolla med din familj eller dina kompisar om de vill dela abonnemang med dig, då kan den här kostnaden bli lite lägre.

Mat
Du kommer att märka att maten är en stor utgift varje månad. Här får du själv välja hur du vill prioritera, vill du lägga mer pengar på mat eller på exempelvis nöjen?

Kläder, hygienartiklar och städgrejer
Räkna med att en del av dina pengar kommer att gå åt till detta.

Transportkostnader
Tar du bussen, äger du en bil eller är du kanske med i en bilpool? Oavsett kommer du säkert att ha någon form av transportkostnader att ta med i din budget.

Övriga kostnader
Gymkort, nöjen och tandläkarbesök, avsett en del av dina pengar till att täcka utgifter som kan variera varje månad.

Sparande
Oavsett om du sparar för att ha en buffert för oförutsedda utgifter, eller till en semesterresa så är det alltid smart att räkna med en slant som du lägger undan.

Glöm inte att flyttanmäla och att eftersända posten

När du ska flytta gör du en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings-adress. Vill du dessutom försäkra dig om att eventuell post eftersänds till din nya adress anmäler du det till Adressändring.se.

Här kan du läsa mer om att anmäla flytten och ändra adress.

Saker att köpa när du flyttar hemifrån

Om du inte ska hyra en möblerad lägenhet kommer du behöva skaffa möbler och köksgrejer. Du kan välja att köpa allting nytt, eller spara pengar genom att kolla loppisar, billiga varuhus, under Bortskänkes på till exempel Blocket, eller med släkt och vänner om de har något att skänka. Vad du behöver köpa beror förstås på vad du redan äger, hur stor din lägenhet är, din inredningsstil och dina intressen – om du till exempel älskar att laga mat kommer du vilja ha fler köksgrejer.

Något alla borde ha är en brandvarnare. Sedan vill de flesta ha en säng, en soffa och ett matbord. En del vill också ha ett skrivbord, en tv-bänk, ett soffbord, ett sängbord, hallförvaring och fristående garderober. Du kanske vill ha elektronikprylar som dator, tv och spelkonsoler. I köket behöver du kastruller, stekpannor och stekredskap, ugnsfasta formar, potatisskalare, sax, knivar, skärbräda, glas, tallrikar och bestick. Du behöver textilier som täcke, kudde, sängkläder, handdukar, kökshandduk, duschdraperi och kanske gardiner. Dammsugare och andra städtillbehör, och kanske en hammare och skruvmejsel. Det här är bara det absolut nödvändigaste. Om du behöver mer inspiration kan du se dig om där du bor nu eller bildgoogla. Sedan finns det ofta flytta hemifrån-kit i de större möbelvaruhusen. Om det blev mycket att lägga på minnet kan du använda vår checklista. Där kan du själv ändra och lägga till de saker du behöver komma ihåg att köpa innan du flyttar.

Flytta in

Det är mycket att fixa när du ska flytta hemifrån, men målet är ju ändå själva flytten. Skaffa flyttkartonger och se till att ömtåliga saker är packade med tidningspapper eller något mjukt så att de inte går sönder. Sedan är det bara att boka hyrbil eller släp till flytten och muta vänner och familj med flyttpizza, så att du får lite bärhjälp.

Stort lycka till med ditt nya, alldeles egna hem!

Certifiering: