Fast eller rörligt elpris?

Det finns en uppsjö av olika elavtal, men det vanligaste är ett avtal med fast eller rörligt elpris. Det finns fördelar med båda avtalstyperna och det viktigaste är att du gör ett aktivt val vad som passar dig och din ekonomi bäst. För att förenkla valet för dig som kund ska vi bena ut dom två avtalsformerna så det blir enkelt och tydligt för dig som möjligt.

Teckna elavtal
500 kr i nykundsrabatt

Fortum ger dig 500 kr i nykundsrabatt när du tecknar ett nytt elavtal med fast eller rörligt elpris.

100% fossilfritt

På Fortum får du även 100% fossilfri el, alltså el som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären.

Teckna med fullmakt

När du tecknar ett avtal med fullmakt kan vi hjälpa dig att avsluta ditt nuvarande elavtal.

Vi hjälper dig teckna ett avtal med fast- eller rörligt elpris

Att teckna ett avtal med med fast- eller rörligt elpris på Fortum är enkelt. Med vår smidiga tjänst och fullmakt tar det bara någon minut!

Våra handläggare hjälper dig i valet mellan fast- eller rörligt elpris

Behöver du hjälp i valet om fast- eller rörligt elpris så finns våra duktiga handläggare alltid tillgängliga på telefon. Våra öppettider är vardagar 08:00-17:00.

Vad är bäst? Fast eller rörligt?

Vad som är bäst är upp till dig som kund till att avgöra. Det finns dock några saker man bör tänka på innan man bestämmer sig för det ena eller andra. Gå igenom listan nedan och avgör vad du tror passar dig bäst.

Det man bör ta i beaktning när man väljer mellan fast eller rörligt elpris är följande:

 • Boendesituation
  Din boendesituation spelar givetvis in i valet mellan fast eller rörligt elpris. Bor du i en villa är elförbrukningen högre än i en lägenhet och eventuella höjningar i priset med ett rörligt elavtal kan slå hårt på ekonomin. Samtidigt får man heller då inte fördelen av att betala ett lägre pris när nivåerna för elpris är låga. Förbrukningen är ofta kopplad till bostadsform och generellt sett är förbrukningen högre desto större du bor, men undantag för fritidshus där elen kanske inte alltid är påslagen. Fundera över ditt eget boende och tänk igenom hur stor förbrukning du har eller kommer att få.
 • Personlig ekonomi
  Har du lite mindre över i plånboken varje månad kan det vara en fördel att välja ett fast elpris, då vet du varje månad vad du betalar per kilowattimme och det kan inte bli några förändringar i priset under den tiden avtalet löper. Då är elräkningen jämnare och du vet med större säkerhet vad du ska betala per månad.
 • Intresse att följa elmarknaden
  Är du intresserad och kan tänka dig följa elmarknaden är ett rörligt elavtal att rekommendera. Ett rörligt elpris brukar vara billigare över tid även om det kan skilja dig en del från månad till månad. Med Fortums app kan du enkelt följa elpriset och se hur det skiljer sig mellan månaderna och vad du ska betala. Vilket ger dig som konsument full transparens och koll över till avtal.
 • Tryggt eller varierande
  Det kan kännas tryggt att betala samma pris per kilowattimme varje månad med ett fast avtal. Dock får du inte ett lägre pris om kilowattpriset går ner. Mycket handlar om dig som person och hur du gillar att sköta din ekonomi. Är du beroende av att ha ful kontroll eller kan tänka dig betala lite mer ibland, och lite mindre ibland?

Rörligt pris på el

Ett rörligt elpris ger ofta lägre kostnad över en längre tid och passar dig som inte har något emot att elpriset varierar från månad till månad. Det rörliga elpriset följer prissvängningarna upp och ned på den nordiska elmarknaden. Det innebär att du får ett lägre elpris när priserna sjunker och betalar mer när elpriset går upp. Du kan alltid snabbt teckna ett fast elpris om du ångrar dig.

Byt till ett elavtal med rörligt elpris här.

Elavtal med fast elpris

Om du enklare vill kunna räkna ut vad elen kommer att kosta varje månad är fast elpris ett bra alternativ. Du väljer själv om du vill säkra ditt elpris i 6 månader, 1 år eller 3 år. Under den tiden har du samma kWh-pris för din el – oavsett vad som händer på elmarknaden.

Byt till ett elavtal med fast elpris här.

Vad är billigast?

Med ett rörligt elpris får du ett elpris som följer utvecklingen på elmarknaden. Elpriset har ett rörligt påslag samt en fast månadsavgift och har historiskt visat sig vara det billigaste valet. Men det kan alltid variera och det är mer upp till dig som person om du gillar att veta ditt pris eller om du kan tänka dig ha ett pris som varierar från månad till månad.

Känns valet mellan fast eller rörligt elpris svårt?

Ett tips för dig som har svårt att bestämma sig är att alltid börja med ett rörligt elpris. Det rörliga elprisavtalet har ingen bindningstid vilket göra att du när som helst kan gå över till ett avtal med fast elpris. Då slipper du funder på vilket avtal som är bäst för dig just nu, för det är alltid billigare att göra ett aktivt val än att bli tilldelad ett elavtal.

Tycker du då att det rörliga elpriset fungerar bra behöver du inte göra någonting utan låta avtalet löpa på tillsvidare. Att inte ha någon bindningstid kan vara en fördel i sig.

Har du fler frågor?

Vill du ha hjälp att resonera om det passar dig bäst att ha el till fast pris eller rörligt får du gärna kontakta oss. Du kan alltid nå våra duktiga handläggare via telefon (vardagar) 08:00-17:00 på 020-46 00 00 eller via e-post på kundservice@fortum.com.

Vi hjälper dig teckna ett avtal