Elcykeln på frammarsch

SATSA PÅ CYKEL. Mer än var tionde cykel som säljs i dag är eldriven och den utsågs även till Årets julklapp 2017 av Handelns utredningsinstitut (HUI). Men hur fungerar en elcykel och hur långt kan man åka? Vi tog reda på svaren till de vanligaste frågorna.

kvinna på elcykel

Allt fler väljer att köpa en elcykel. Det senaste året har mer än var tionde såld cykel på den svenska marknaden haft eldrift enligt organisationen Svensk cykling. Det som lockar är möjligheten att snabbt ta sig fram i staden trots uppförsbackar och tung last. Många ser elcykeln som ett miljövänligare alternativ till bilen.

Ökad efterfrågan

Under perioden september 2016 till augusti 2017 såldes 67 500 elcyklar, enligt statistik från Svensk cykling. Det är en uppgång med 50 procent jämfört med året innan. I dag erbjuder de flesta cykeltillverkare en eldriven modell.

Trots ökande försäljning har regeringen valt att införa en så kallad elfordonspremie som börjar gälla från den 1 februari 2018. Den innebär att du kan få upp till 25 procent av priset på en elcykel, elmoped eller elmotorcykel tillbaka. Max ska du kunna få tillbaka 10 000 kronor per fordon. Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år till premien för åren 2018, 2019 och 2020.

Ifrågasatt premie

Kritiska röster har höjts mot elfordonspremien från olika håll. Kritiken har bland annat handlat om att premien ger stöd till dem som inte behöver det ekonomiskt då elcyklar fortfarande är relativt dyra. En elcykel kostar från cirka 6 000 kronor, vilket ger en hög prislapp trots premie.

Eftersom försäljningen bevisligen redan blomstrar har även frågan med samhällsnyttan av stödet lyfts fram.

Sugen på att cykla med el?

För den som funderar på att införskaffa en elcykel, kommer här svar på några vanliga frågor.

Hur fungerar det?

Elmotorn på din cykel går igång när du trampar. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du vill ha. När du kommer upp i 25 km/h slår motorn av och vill du cykla snabbare får du trampa själv. På styret sitter kontrollenheten där du styr motorns effekt och där information om batteristatus, återstående räckvidd och liknande delges.

Vad kostar det?

Det finns elcyklar i alla prisklasser. De billigaste kostar omkring 6 000 kronor och de snäppet dyrare runt 26-30 000 kronor. Vill man slå riktigt på stort finns det elcyklar som går loss på omkring 70 000 kronor. Att ladda batteriet kostar omkring en krona i elkostnad.

Hur fort går det?

En elcykel får inte gå fortare än 25 km/h, annars räknas det som moped. Motorn får inte ha högre effekt än 250W.

Vad är det för batteri?

Vanligast är ett Litium-Ion-batteri som driver cykeln. Det ska inte förvaras under 10 grader, så ett tips är att ta in batteriet inomhus när du parkerat cykeln. Batteriet laddas upp på mellan 2,5-8 timmar, beroende på typ.

Hur långt räcker batteriet?

Faktorer som cykelmodell, temperatur, däcktryck, vind och hur mycket du trampar själv påverkar såklart hur länge batteriet räcker. De flesta elcyklarnas batterier har en räckvidd på 40-60 km, men det finns också batterier som klarar upp till 145 km på en laddning.