Inred med ljus

Hur får man till den där inbjudande känslan i köket? Och hur får man sovrummet att kännas mysigt och ombonat? Ljusdesignern Linda Tollin delar med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med ljussättningen hemma.

kvinna och lampor

Att välja soffa eller köksbord kan de flesta klara utan hjälp, men när det kommer till belysning och lampor är det inte lika enkelt. Hur får man till en inbjudande känsla i köket samtidigt som man ser ordentligt när man hackar lök? Linda Tollin, ljusdesigner, vet hur du ska tänka.

– Börja med att tänka över vad syftet är med belysningen. Är du ute efter en speciell känsla? Ska det vara ett stort ljus i hela rummet eller ska du ha möjlighet att rikta ljuset? säger Linda Tollin, som jobbar som ljusdesigner hos belysningsföretaget hidealite.
Många moderna hem har stora rum där man såväl lagar mat och äter som tittar på tv, umgås och gör läxorna. För att få till en lyckad ljussättning är det bra att använda sig av flera olika typer av belysning: allmänljus, dekorationsljus och orienteringsljus.

– Hur många ljuskällor beror på hur mycket ljus varje källa ger och vad det är för typ av rum. I ett kök är det viktigt med bra arbetsbelysning. I ett sovrum, där inte ett arbete ska utföras, är man mer ute efter att få till en mysig och ombonad känsla.

Prioritera behovet
Många vill undvika att det blir för mörkt och har hellre för många lampor än för få – något som inte alltid är det bästa, enligt Linda.
– Var inte rädd för att det ska bli för mörkt, utan tänk efter var du är i behov av belysning. I vissa fall kan rädslan resultera i att man placerar ett rutnät fullt av spottar i taket, vilket ger ett platt och livlöst resultat i hela rummet.

Linda använder bara LED-lampor när hon ljussätter. I dag finns det LED som ger ett varmt eller kallt ljus, beroende på vad man väljer. Det finns även varianter som ger ett varmare sken ju mer de dimras.

– LED är energieffektivt, underhållsfritt och har lång livslängd. Utvecklingen har gått fort framåt och i dag finns det LED med mycket bra kvalitet. Ett tips är att investera i lite dyrare produkter– du får det du betalar för.

Linda Tollins 5 tips för lyckad belysning

 1. Belys väggar
Lys upp vertikala ytor i rummet, det ökar den ombonade känslan som får oss att trivas. Genom att belysa väggarna upplevs rummet som större.

2. Använd riktbar belysning
Med en riktbar ljuskälla får du möjlighet att punktbelysa tavlor, braskaminer eller andra föremål i rummet som kan vara trevliga att lyfta fram.

3. Ljus och mörker
Var inte rädd för att vissa ytor i rummet får mindre ljus än andra, det är variationen som gör rummet trevligt och skapar dynamik.

4. Ljus på rätt plats
Det är viktigt att få ett bra ljus på arbetsytor. Planera belysningen i köket så att du ser ordentligt vid bänkar, spis och diskbänk.

5. Blanda olika typer
Blanda golvlampor, vägglampor, fönsterbelysning, pendlade lampor och takbelysning.  Ljussättningen blir då kontrastrik och varierad. Det skapar en livfull stämning i rummet.