Skogskläder för modelejon

Kläder gjorda av skog låter kanske lite mossigt. Men det är de inte. I takt med att klimatsmarta material utvecklas, kommer bomullen – som ju i sig inte alltid produceras så resursvänligt – att kunna ersättas av tyger med en mer hållbar historia.

Skogskläder för mdelejon

 

I dag är bomull ett av de vanligaste naturmaterialen i kläder. Men tyvärr är bomullsproduktionen en stor miljöbov. Bevattningen av bomullsfält och tillverkningen av tyger kräver stora mängder vatten. Dessutom används en massa skadliga kemikalier i processen. Som tur är finns det alternativa lösningar i sikte. Jord- och skogsindustrin skapar en massa användbara restprodukter som idag ofta bara förstörs. Genom att ta tillvara på dessa restprodukter skapar Fortum biomassa som det går att göra hållbara kläder av.

En Innovativ satsning
Projekt Bio2X – där x:et står för alla de nya och spännande sätt som biomaterial kan användas på – är Fortums innovativa satsning på miljövänliga sätt att producera nya produkter. Och ett av områdena i fokus just nu är hur man kan förbättra och förfina tekniken för att skapa textilfibrer av biomassa. Till exempel genom att ta tillvara på de risstrån som blir kvar på risfälten i Indien efter skörden. Idag eldas dessa oftast bara upp, men de går utmärkt att använda till att göra textilfibrer till kläder av.

– Bredden på vilket typ av material man kan ta fram av biomassa är jättestor, men vi har fortfarande utmaningen att kvaliteten och egenskaperna hos slutprodukten påverkas av teknologin bakom fibertillverkningen. Det vi jobbar mest på just nu är att hitta metoder som gör tyget mer slitstarkt, säger Heli Virkki, Senior Manager på Bio2X på Fortum i Finland.

Miljövänligt mode

Och visst har även modeindustrin fått upp ögonen för värdet av att producera kläder på ett mer miljösmart sätt. Hållbarhet och miljöengagemang är viktiga och självklara faktorer att kommunicera för de flesta modehus idag och att kunna erbjuda kläder med samma funktion och modegrad som vanligt, men som är tillverkade på ovanliga och mer miljösmart sätt, är väldigt intressant.
– Detta har varit hett ämne på många välkända modeevent runt om i Europa och varje vecka kan vi genom pressmeddelanden och nya kollektioner följa hur modeindustrin tar fler och fler steg mot att bli mer miljövänlig. Som konsument kan du ju aktivt vara med och stötta det här arbetet. Jag tycker alla som handlar kläder aktivt ska efterfråga mer information om hållbarhet, klimat- och miljöpåverkan i butiken när du ska köpa ett plagg. På så sätt kan din åsikt föras vidare till tillverkare och designers, avslutar Heli Virkki.