Minska din vattenförbrukning

Allt vi gör på Fortum – från vår elproduktion till forskningen på förnybara energikällor – gör vi för en mer hållbar värld. Så kan du också leva. Om du vill ta ett litet, men ändå viktigt steg för hållbarheten kan du se över din vattenförbrukning. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten, pengar, och på miljön.

Mindre vattenförbrukning i duschen

Om vattnet i vattenledningen före uppvärmning är 10 grader och om vi föredrar att duscha i en vattentemperaturen på minst 37 grader, måste den värmas upp med 27 grader. Med en duschlängd på tio minuter och en vattenförbrukning på 16 liter per minut (Enova) kommer en genomsnittlig dusch att använda cirka 160 liter vatten. Att värma så mycket vatten kommer att använda cirka 5 kilowattimmar (kWh) el.

Med en energiförbrukning på cirka 5 kWh och ett elpris på 1,5 kronor per kWh (genomsnittligt elpris för villa 2019 inklusive elnätsavgifter, elpris och skatter) ser vi att en genomsnittlig dusch kostar cirka fem kronor.

Det är inte så mycket pengar, men om du minskar lite på den tid du spenderar i duschen kan du fortfarande spara mycket pengar under året. Om du duschar dagligen är den årliga kostnaden för en tio minuters dusch cirka 1800 kronor! För en familj på fyra motsvarar detta 7 300 kronor. I ett hushåll med tonåringar eller andra som brukar spendera mer tid i duschen kan kostnaden till och med vara 10 000 kronor per år bara för att duscha (om alla duschar mindre än 20 minuter varje dag).

Diskar du för hand eller med diskmaskin?

När du diskar i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar du in på både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1,50 kr. Sedan är det ju ganska bekvämt att slippa diska för hand också.
 

Några tips på hur du kan spara vatten

  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Kortare duschar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Samla regnvatten för bevattning av blommor och trädgård. Vattna på natten så att inte vattnet avdunstar
  • Investera i ett snålspolande duschhandtag.
  • Byt till snålspolande blandare och se över rinnande wc-klosetter/blandare

Mindre vattenförbrukning för tvättmaskinen

På ett år tvättar vi i genomsnitt 200 gånger. Elkostnaden för en tvätt i 60 grader är cirka 1,50 kronor. Så om du istället kör tvätten på 40 grader halverar du energimängden och kostnaden. Med det här enkla knepet sparar du in 150 kronor per år.

Att använda torktumlare kostar ca 1,50 kr per kilo. Och eftersom de flesta torktumlare rymmer 6 kg tvätt blir elkostnaden för en torkning cirka 9 kr. Men om du istället lufttorkar dina 200 tvättar sparar du 1 800 kr om året. 

Vill du tvätta ännu mer energismart? Vänta tills du har tillräckligt med tvätt för att fylla maskinen. Kör sedan på låg temperatur och häng tvätten att torka inomhus eller ute när vädret tillåter. På det sättet kan du både minska din vattenförbrukning och elkostnad.

Elanvändning

Om du vill spara energi och hålla nere elkostnaderna är det smart att jämföra din elförbrukning med ett genomsnittligt svenskt hushåll. Här kan du ta reda på vad som räknas som en normal elförbrukning för de vanligaste boendeformerna.

Läs mer

District heating

Sänk dina el- och värmekostnader

Visste du att ca 40 % av hemmets totala energikonsumtion sker i köket? Vi har räknat ut vad några av de vanligaste vardagsrutinerna kostar. Titta själv och se om du kan spara genom små energismarta förändringar.

Läs mer