Minska din vattenförbrukning

Allt vi gör på Fortum – från vår elproduktion till forskningen på förnybara energikällor – gör vi för en mer hållbar värld. Så kan du också leva. Om du vill ta ett litet, men ändå viktigt steg för hållbarheten kan du se över din vattenförbrukning. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten, pengar, och på miljön.

Mindre vattenförbrukning i duschen

Elkostnaden när du duschar i tio minuter är cirka 6 kr. Om du skulle duscha fem minuter kortare om dagen sparar du inte bara vatten, utan också upp mot 1100 kr per år. Varför inte utmana den eller dem du bor med att duscha lite kortare? För pengarna ni sparat in kan ni sedan hitta på något kul tillsammans.

Diskar du för hand eller med diskmaskin?

När du diskar i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar du in på både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1,50 kr. Sedan är det ju ganska bekvämt att slippa diska för hand också.
 

Klarälven

Mindre vattenförbrukning för tvättmaskinen

På ett år tvättar vi i genomsnitt 200 gånger. Elkostnaden för en tvätt i 60 grader är cirka 1,50 kronor. Så om du istället kör tvätten på 40 grader halverar du energimängden och kostnaden. Med det här enkla knepet sparar du in 150 kronor per år.

Att använda torktumlare kostar ca 1,50 kr per kilo. Och eftersom de flesta torktumlare rymmer 6 kg tvätt blir elkostnaden för en torkning cirka 9 kr. Men om du istället lufttorkar dina 200 tvättar sparar du 1 800 kr om året. 

Vill du tvätta ännu mer energismart? Vänta tills du har tillräckligt med tvätt för att fylla maskinen. Kör sedan på låg temperatur och häng tvätten att torka inomhus eller ute när vädret tillåter. På det sättet kan du både minska din vattenförbrukning och elkostnad.