Elförbrukning och elanvändning

Att ha koll på sin elförbrukning är bra för både plånbok och miljö. Här kan du läsa mer om vad en normal elanvändning för både villa och lägenhet är och tips på hur du kan effektivisera din användning.

Vad är normal elanvändning?

Om du vill spara energi och hålla nere elkostnaderna är det smart att jämföra din elförbrukning eller elanvändning med ett genomsnittligt svenskt hushåll. Hur mycket el som går åt beror förstås på hur många som bor i hushållet, om det används golvvärme, tvättmaskin, torktumlare eller andra vitvaror, och elförbrukningsvanor. Så om du bor med familj i en lägenhet där ni tvättar, torktumlar, fönar hår och lagar mycket mat, kommer din elanvändning vara högre än genomsnittet. Är du Fortum-kund kan du med hjälp av Mitt Fortum-appen kan du jämföra din elanvändning med tidigare månader och du kan dessutom jämföra med liknande hushåll. 

Läs mer om hemmets energitjuvar.

Elpris och elanvändning varierar

Elanvändningen och elpriset skiftar så klart kraftigt beroende vilken månad på året det är. Årets kalla månader kan ha så mycket som fem gånger så höga elräkningar jämfört med de varmare månaderna.

Det spelar inte bara roll när på året, utan också var i Sverige man bor. Det finns också en rad andra faktorer som skapar skillnader i elräkningens storlek, framförallt när det handlar om villor.

  • Hur välisolerad är bostaden? Kan fönster till exempel bytas ut för att sänka kostnaderna på sikt?
  • Vilka delar på bostadens resurser? En familj med barn och ungdomar drar till exempel betydligt mer vatten i form av dusch, tvättmaskin, hemelektronik och disk.
  • Skulle man kunna sänka temperaturen i hemmet någon grad? Det kan göra ganska stor skillnad för plånboken, och i dag finns digitala system för att styra detta på distans.
  • Ett rörligt elavtal följer marknadens upp- och nedgångar, medan ett fast pris ger större förutsägbarhet när det gäller priset per kWh.
  • Hur värms bostaden upp? Att byta från elvärme till bergvärmepump eller luft-/vattenvärmepump är i regel en god investering.

Varför säger vi både elförbrukning och elanvändning?

Elförbrukning har varit det vanligaste uttrycket, men eftersom det har en negativ klang rekommenderar Ladda Sverige att säga elanvändning istället. Och vi håller med. För du förbrukar ju inte elen du köper från Fortum, förutom att den är fossilfri så produceras den med förnybara energikällor som inte kommer att ta slut. 

Flat

Normal elanvändning för lägenhet

En normal elanvändning för en lägenhet är cirka 2 000 kWh per år. Fördelning av elanvändning för lägenhet:

• Kylskåp, frys och sval: ca 1000 kWh

• Belysning: ca 500 kWh

• Elektriska apparater: ca 400 kWh

• Matlagning och köksredskap: ca 400 kWh

• Disk: ca 200 kWh

Private house

Normal elanvändning för villa

En normal elanvändning för en villa utan elvärme är cirka 5 000 kWh per år och med elvärme cirka 25 000 kWh per år. Fördelning av elanvändning för villa:

• Kylskåp, frys och sval: ca 1000 kWh

• Belysning: ca 1000 kWh

• Tvätt och tork: ca 1000 kWh

• Elektriska apparater: ca 850 kWh

• Matlagning och köksredskap: ca 800 kWh

• Disk: ca 350 kWh

Fem enkla energispartips

Climate and resources

Sänk dina vattenkostnader

Om du vill ta ett litet, men ändå viktigt steg för hållbarheten kan du se över din vattenförbrukning. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten, pengar, och på miljön.

Läs mer

District heating

Sänk dina el- och värmekostnader

Visste du att ca 40 % av hemmets totala energikonsumtion sker i köket? Vi har räknat ut vad några av de vanligaste vardagsrutinerna kostar. Titta själv och se om du kan spara genom små energismarta förändringar.

Läs mer

Tips för att minska elkostnaden

Gillar du att ha det varmt inomhus? Uppvärmningskostnaden är den enskilt största elkostnaden, speciellt för villor och radhus. För varje grad högre temperatur inomhus kan du räkna med en årlig ökning av elförbrukningen på fem procent. Så om du vill minska din elkostnad är uppvärmningen det första du borde se över. Kanske kan du installera en luftvärmepump eller använda bergvärme istället? 

Har du dessutom lite äldre fönster som kanske inte håller tätt bör du kanske se över om du kan kitta eller täta om dem. Det finns också möjlighet att byta fönsterglaset till energiglasrutor, så kan slipper du byta ut hela fönsterdelen. Här är lite fler tips:

Koppla ur mobilladdaren
Det finns 1 mobilladdare till varje mobilabonnemang i Sverige. Om hälften av dem sitter i väggen dygnet runt med en effekt ”i vila” på ca. 0,2 watt så motsvarar det en årsförbrukning för 600 - 800 villor om vi räknar att en villa använder ca 15 000 - 20 000 kWh per år.

Stäng av saker du inte använder
Det kan vara smart att använda sig av förgreningsdosa med en enda röd avstängningsknapp, så att all mediautrustning stängs snarare än att vara på stand-by.

Byt lampa i dina spotlights
En halogenspot, som motsvarar belysning från en 40 watt glödlampa, har en effekt på cirka 25 watt och en LED-spot på cirka 2 watt. Har du tio belysningspunkter i ett rum så sparar du ca 250 kWh per år, eller cirka 300 kr. Det blir ungefär 300 kronor på ett år. Ofta brukar man ha fler belysningspunkter än så.

Stäng dörren till badrummet
Att värma upp något kräver mycket energi. Har du golvvärme i badrummet är det bra att se till att ha dörren stängd när den är igång. Annars blir det i praktiken så att du värmer upp lägenheten med badrummets golvvärme, när värme egentligen ingår i hyran.

Köp en luftvärmepump
Bor du i en villa och har elelement som uppvärmning kan det vara bra att investera i en luftvärmepump. Det brukar ofta vara en bra investering som brukar betala av sig själv under en femårsperiod. Det du ska tänka på då är att man ska låta luftvärmepumpen göra jobbet. Elelementen ska man ha ställda på ett par grader lägre än vad man har på luftvärmepumpen. Då får man effekten att luftvärmepumpen gör den största delen av jobbet, men om inte den orkar med själv och temperaturen i huset sjunker så kommer elelementen in och stödvärmer.

Täta dina fönster
Gamla och dragiga fönster är en energitjuv, så se till att kitta om dem eller sätta ny tätningslist. Det finns också energiglasrutor som man sätter in i befintligt fönster utan att behöva byta ut dem.

Skaffa ett smartare duschmunstycke
Det är bra att ta med sig att värme och varmvatten står för ungefär 70-80 procent av den totala energiåtgången. Är man några stycken i ett hushåll går det att spara in en del energi genom att installera snålspolande munstycken i dusch och blandare. Mängden varmvatten som går åt kan halveras av detta.

Elda i kaminen
Har du möjlighet att elda i en kamin eller öppen spis så kan det, utöver trivselfaktorn, vara bra för att också där få lite värme. Vill du ha ännu mer glädje av eldningen kan något som kallas för en Ecofan vara bra. Det är en liten fläkt som drivs av värmen från kaminen. Den fungerar ungefär som ett änglaspel. Den gör att värmen från kaminen sprids mycket bättre.

Ställ in temperaturen på vattenberedaren
Sänka temperaturen till omkring 55 grader. Varmvattnet behöver vara minst 50 grader vid tappstället för att undvika risk för legionellabakterier.

Skaffa en central termostat
Vid direktverkande el med element på väggen kan du byta ut termostaterna på elementen mot en central termostat som gör att de synkar med varandra. En sådan åtgärd brukar kunna spara in ungefär 15 procent när det gäller energiåtgången. Tillsammans med att sätta in en luftvärmepump brukar det kunna göra ganska märkbara skillnader.

Kontakta oss så hjälper vi dig att beräkna din elkostnad och tipsar om hur du kan minska den. Du kan även ladda ner Mitt Fortum-appen där du kan hitta allt om din el på ett och samma ställe, jämföra dig egna elanvändning och ställa den mot liknande hushåll. Har du redan tecknat ett elavtal hos oss kan du lägga till Miljöpaketet så får du tillgång till en av våra energirådgivare, så att du kan använda elen på ett effektivt sätt.

Du hittar fler energispartips här!

Läs mer om energieffektivisering för företag här.

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal