5 vanliga frågor om solceller

Sugen på att producera och sälja din egen solenergi? Här besvarar vi de fem vanligaste frågorna om solpaneler.

Solpaneler på ett hustak

1. Är det verkligen lönsamt med solenergi?

Solens energi är gratis och när solpanelerna väl är på plats kostar de ingenting att använda. Solpanelernas högsäsong är mars till oktober men även under resten av året producerar de el.

På sommaren kommer din anläggning troligtvis att producera ett överskott av el. Den elen kan du sälja till ett elbolag. För varje kilowattimme du skickar ut på nätet får du dessutom 60 öres avdrag på din skatt i kommande skattedeklaration.

Genom att producera din egen el kan du under delar av året bli självförsörjande på el och bli mindre beroende av elprisets svängningar. När du har betalat av solpanelerna inom cirka 15 år har du 10 års garantitid kvar.

2. Vilka olika lösningar finns det?

Det finns två grupper av solcellslösningar: solpaneler med kristallina solceller och tunnfilmssolceller. De kristallina är de absolut vanligaste, eftersom de har högst verkningsgrad. Mycket forskning görs just nu på tunnfilmssolceller.

3. Var kan jag installera solpaneler?

Solpaneler kan installeras på tak eller på marken. Fortum erbjuder solpaneler för installation på tak. De flesta hustak fungerar. Vill man inte ha panelerna på huset man bor i kanske det finns ett garage eller en lada som kan användas. Allra bäst är om taket har söderläge och cirka 35 graders lutning. Men även andra riktningar och taklutningar kan fungera. Däremot är det inte så bra om hela taket skuggas av stora träd.

4. Finns det bidrag att söka?

Från och med den 1 januari 2018 har investeringsstödet höjts till 30 % av installationskostnaden. Totalt har regeringen öronmärkt 900 miljoner kronor som ska delas ut som solcellsstöd mellan åren 2018 och 2020.

Du kan även använda ROT och få avdrag på 30 procent av installationskostnaden. ROT dras av direkt på din faktura, men det går inte att kombinera ROT-avdraget med solcellsstöd. Läs mer om bidragen som gör det extra förmånligt att skaffa solceller.

5. Om jag vill ha solpaneler – hur gör jag?

Fortum säljer och installerar solcellspaneler i hela Sverige. Är du intresserad av Fortums solpaneler börjar du med att göra en intresseanmälan

När du har anmält ditt intresse kommer Fortums Solteam höra av sig till dig och ge dig en offert. Om du därefter är fortsatt intresserad kommer en installatör att höra av sig för att boka ett hembesök, där mått och vinklar kontrolleras för att se för att se om installationen går att göra enligt plan. Sedan kommer du att få en uppdaterad offert med ett erbjudande från Fortum.

Tackar du ja så hjälper Fortum dig hela vägen. Fortum har helhetsansvaret för installationen och beställer hembesök och installation, ser till att materialet beställs, ansvarar för att installationen sker på rätt sätt, fakturerar och gör ROT-avdrag om så önskas. Som kund behöver du bara vara med på hembesöket, ta emot materialet när det kommer samt vara med i början av installationen - sen sköter Fortum resten.

Vill du veta mer? Läs mer om hur Fortum kan hjälpa dig att producera egen solel.