En elmarknad för netto noll

De nordiska länderna har varit europeiska föregångare när det gäller att avreglera elmarknaderna. Modellen vi valde för snart 30 år sedan blev en förebild för hela den EU-gemensamma lagstiftningen på området och har ökat konkurrenskraften för hela Norden. Men kommer dagens elmarknad klara av att ta oss hela vägen till netto noll?

Elledningar mot rosa himmel

Det är en fråga som kan avgöra hela klimatomställningen i Norden. Effektunderskottet växer, priserna och volatiliteten har nått rekordnivåer, likviditeten på den finansiella marknaden fortsätter att minska och elnätsbegränsningarna ökar. Det här är tecken på att elmarknaden inte klarar av att leverera de investeringar som krävs för att vi ska vara i linje med våra klimatmål.

Så svaret på frågan om dagens elmarknad kommer att kunna ta oss till netto noll ser allt mer ut som ett nej. Men det är inte bara klimatfrågan som sätter elmarknadens funktion i fokus. Den ryska invasionen av Ukraina har på ett mycket tydligt sätt pekat på behovet av att elmarknaden måste kunna leverera på flera mål samtidigt – klimat-, näring- och totalförsvar. I en ny verklighet måste elmarknaden betraktas mindre som ett mål i sig och mer som ett strategiskt medel för att nå andra övergripande samhällsmål.

Compass Lexecon har därför fått i uppdrag av Fortum och Uniper att analysera hur elmarknaden kan utvecklas och vi presenterar nu deras slutsatser. I korthet är förslaget att utveckla och bygga vidare på den nuvarande modellen, något som gör fortsatta reformer enklare och mer naturliga. Vår förhoppning är att den här studien ska bidra till en välbehövlig elmarknadsdebatt.

Är du intresserad av hela studien? anton [punktum] steen [snabel-a] fortum [punktum] com (Kontakta Anton Steen), chef för samhällskontakter på Fortum Sverige.

Elnät och kärnkraftverk i norrsken

Rapport: En nordisk elmarknad för netto noll

Fortum och Uniper presenterar en rapport om hur elmarknaden bör utvecklas för att bli en möjliggörare för klimatomställningen.

 

Läs sammanfattningen
Elnät på kvällen med stadsljus som bakgrund

Webbinarium: En elmarknad för netto noll

Välkommen till ett webbinarium med Fortum och Uniper, där vi presenterar en rapport om hur elmarknaden bör utvecklas för att bli en möjliggörare för klimatomställningen.

Titta på webbinariet
Kraftnät i solnedgång

Debatt: Svensk elmarknad har passerat sitt bäst före-datum

DN Debatt, 4 april, 2022: "Flera företrädare för näringslivet: Obefintliga marginaler i elsystemet, klimatomställningens krav och ­det säkerhetspolitiska läget har avslöjat bristerna i dagens kortsiktiga elmarknad."

Läs debattartikeln