Blogg

Mer lokalt med foodtech?

29 oktober 2021, 17:15

Woman in kitchen mixing fruti

Foodtech är begreppet för den nya typen av innovationer som utvecklas i symbiosen mellan livsmedel och teknologi, och svenska företag går fort fram på området. Här är sex foodtechtrender som kan göra att vi får ännu mer spännande svensk och hållbar mat på tallriken i framtiden.

1. Spannmål i glaset

Marknaden för växtbaserade mejeriprodukter växer så det knakar, och svenska Oatly har tagit en stark position med sina havreprodukter. Utmanaren Havredals föddes ur Green Innovation Park i Uppsala under coronapandemin, och gör produkter som framställs av havre och rapsolja från enbart svenska gårdar. Mejerihyllorna håller verkligen på att ritas om.

2. Veganska ostsubstitut

I ett labb vid Karolinska Institutet i Stockholm har gänget bakom Stockeld i flera år kämpat för att få fram veganska produkter som kan ersätta ost. I dag finns den fetaost-inspirerade produkten Chunk hos utvalda restauranger och butiker. Den produceras av favabönor och gula ärter, men i kommande färskost-inspirerade produkten Spread kan det handla om andra ingredienser, liksom i Melt, som ska gå att smälta på pizza och gratäng. Det är en enorm marknad att erövra, och bolaget har ambitiösa planer.

3. Mer ärtor och bönor på tallriken

För att skapa ett mer hållbart matsystem blir det allt viktigare att få till en lokal produktion av protein som kan ersätta delar av köttkonsumtionen. Det finns gott om potential för att odla mer ärter, åkerbönor och andra grödor för produktion av växtbaserat protein här i Sverige. Tidigare har problemet varit att råvarorna måste skickas utomlands för att förädlas, kokas och packas, men flera stora aktörer jobbar nu gemensamt på att lösa detta genom innovation och teknikutveckling.

4. Fisk på land

Det är i dag fullt möjligt att köpa matfiskar som odlats i Sverige på ett hållbart sätt. Peckas Naturodlingar i Härnösand använder sig av så kallad akvaponisk odling, vilket i det här fallet innebär att man odlar tomater och fisken regnbåge i samma ekosystem i stora växthus (fiskens avföring ger gödning till plantorna). I Skåne föder Gårdsfisk upp exotiska sötvattenfiskar i bassänger inne i gamla lador. Nu vill man få fler lantbrukare att använda tekniken och konceptet.

5. Vertikalodling

Att odla grönsaker på höjden utan behov av jord och minimalt med vatten kallas för hydroponisk odling och vertikalodling – eller stadsodling. Det är ett sätt att använda mindre resurser samtidigt som produkterna kommer så nära konsumenterna som möjligt. Det finns ett växande antal aktörer på den här marknaden, med allt från groddar till basilika, bladsallat och pak choi. Företaget Ljusgårda satsar stort på den här marknaden och erbjuder i dag hållbar svensk påssallad från sin stora produktionsanläggning utanför Tibro. Framöver kommer de sälja även ruccola och spenat härifrån.

6. Insekter

Det har äntligen blivit tillåtet att sälja vissa typer av insekter som mat till människor i Sverige. Det kan dröja innan vi ser larver på tallriken på parmiddagarna – till en början handlar det oftast om mjöl eller proteinpulver från exempelvis syrsor och mjölmaskar. I Orsa odlar Tebrito mjölmaskar för såväl proteinpulver som gödning och djurfoder. Företaget Norbite i Stockholm odlar till och med en typ av vaxmalslarver som kan äta upp plastavfall innan de hamnar i munnen som proteinkälla. Riktigt smart och cirkulärt.

Har du antagit månadens klimatutmaning?

I novembers utmaning ska du utforska lokalt producerad mat. Ta en titt i ditt kylskåp och skafferi och ta reda på vad du kan byta ut mot lokalt producerade alternativ. Anta utmaningen och tjäna som vanligt 24 timmar el! 

Logga in på Mitt Fortum enkelt med Bank-ID - Välj Kundprogrammet - Anta utmaningen

Logga in och börja nu 
 

Man cleaning the oven

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!