Blogg

Vilka energispartips fungerar bäst?

06 september 2021, 13:13

Släck lampor och stäng av apparater - spara el

Det finns många besparingstips när det gäller elanvändning. Vi har bett en energiexpert att klargöra vilka tips som faktiskt har effekt.

Att hålla nere elkostnaderna är bra för både plånboken och inte minst miljön. För ju mindre el vi använder, desto mindre behöver vi producera. Och därmed ett mindre koldioxidutsläpp. Men spartipsen är många. Vilka råd finns det som verkligen spelar roll för elräkningen? Vi frågade en energiexpert.

Tvätta kläderna i en lägre temperatur

Ett av de råd vi ofta får höra är att vi ska tvätta kläder på låg temperatur, och helst med så kort program som möjligt. Det sliter mindre på kläderna och använder mindre vatten, vilket så klart är bra ur ett miljöperspektiv. Men hur mycket betyder det för vår energianvändning?

- En tvättmaskin använder cirka 400-500 kilowattimmar om året. Om du använder ett miljöprogram kan du kanske minska det med cirka 200 kilowattimmar, vilket motsvarar cirka 200 kronor om året, förklarar energiexperten Bjørge Sandberg-Kristoffersen från det norska energirådgivnings-bolaget Energibygg AS.

Det kanske inte låter som så mycket, men om du gör många så små åtgärder kommer det definitivt att löna sig, tror experten.

Släcka lamporna?

- Värme är det överlägset största energiboven i ett vanligt hem, och står för mellan 60 och 80 procent av vår totala energianvändning. Kranvatten står för cirka 10-20 procent, och resten går till belysning och teknisk utrustning.

Att därför påstå att ett tomt rum också bör vara ett mörkt rum är felaktigt, då släckta lampor i rum där du inte befinner dig inte gör någon större skillnad för elräkningen. Om du istället kombinerar att släcka efter dig med att också byta ut gamla glödlampor mot energieffektiva LED-lampor, så kan du göra skillnad. Summan av flera små åtgärder kan alltså göra skillnad.

Duscha mindre eller kortare

Varmvatten är det vi lägger mest pengar på efter uppvärmning. Och här kan mycket pengar sparas med små förändringar.

- Varmvattenanvändning är mer kopplat till en persons duschvanor snarare än antalet personer i hushållet, säger Bjørge.

Är det exempelvis nödvändigt att duscha både morgon och kväll? Kan du kanske duscha på gymmet istället för hemma? Eller räcker en snabbdusch i lägre temperatur? Genom små justeringar här så kan du påverka elräkningen.

Topp 5-lista över de största energibovarna i hemmet

 1. Uppvärmning – Hemmets största energibov är kanske inte så förvånande, uppvärmningen. Testa att sänk värmen hemma med någon eller några grader. En grad motsvarar cirka 5% i uppvärmningskostnad. Så testa dig fram till den perfekta temperaturen både för dig och plånboken.
 2. Golvvärme och handdukstorken – Visst är det skönt när det värmer under fötterna och handduken är varm och mjuk? Se till att vara så effektiv som du kan med golvvärmen och handdukstorken så att de inte står på dygnet runt.
 3. Stand-by-läge – Sätter du TV:n i stand-by när du inte använder den? Det kan vara en god idé att börja stänga av den helt. Och även undvika att ha telefon- eller datorladdare inkopplade.
 4. Duscha snabbare – Det går åt mängder av energi för att transportera, rena och producera rent dricksvatten, som vi bland annat duschar i dagligen. En dusch på 6 minuter motsvarar cirka 72 liter vatten (!). Om du kan halvera det sparar du alltså hela 36 liter vatten.
 5. Tvätta i fylld maskin och skippa torktumlaren – Ett klassisk sparknep som fortfarande gäller är fyllda tvättmaskiner och att köra på eco-programmet. Sen sparar du också på att lufttorka kläderna istället för att använda torktumlaren.

Små insatser för klimatet

Nu kan du nu sänka din elräkning genom att anta våra klimatutmaningar. Det kan bland annat handla om att plocka skräp på promenaden eller duscha snabbare. Som tack så tjänar du 24 timmar el, timmar som vi drar av från din elräkning. Först behöver du bli kund hos oss på Fortum.

Teckna elavtal     Läs mer om utmaningarna 

Tips!

Lås elpriset under utvalda perioder

Prisskydd

Tilläggstjänst
 • Trygghet i att veta vad du betalar per kWh
 • Minst en månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
 • Smart val för dig som har rörligt elpris men som samtidigt vill ha viss förutsägbarhet
Läs mer om Prisskydd

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in