Blogg

Vet ni allt ni behöver om ert företags elanvändning?

Man med laptop som tittar på verktyget Fortum Online

Med Fortum Online kan företag planera sin elanvändning bättre – och potentiellt spara tusentals kronor i månaden. Nya miljö- och energikrav till följd av klimatutmaningarna kommer bara att öka behovet av att ha bra rutiner för minskad elanvändning.

Tillgång till information skapar trygghet och ger förutsättningar till att fatta bättre beslut. Det gäller självklart också elförbrukning.

– Det är bakgrunden till verktyget Fortum Online, säger process- och informationsspecialist Shalau Tahayi på Fortum. Visualisering av komplex information är nyckeln till en bra tjänst. Analysverktyget rensar upp det som för många kan vara komplex data, och ger en visuell representation av vad som påverkar elanvändningen på ert företag, förklarar han.

Visar hela bilden av elförbrukningen

- Ta till exempel funktionen Kostnadsanalys. Här kan ni snabbt gå in och se en detaljerad översikt över de faktorer som påverkar elpriset för just ert företag, säger Shalau Tahayi.

Under fliken Kostnader och budget hittar ni alla svar på de frågor som rör kostnader: Har priserna förändrats till följd av lokala eller nationella förhållanden som väder och vind, statliga skatter eller finns det något ni själva kan göra för att minska kostnaderna?

Företag som lägger till Pro-versionen av Fortum Online får tillgång till fler rapporter och analyser om den lite mystiska elmarknaden – samt en rad andra användbara funktioner, som Energiuppföljning.

Med funktionen Energiuppföljning kan ni fördela eller samla in en översikt över elförbrukningen över lokaler och anläggningar. Detta ger er också möjlighet att optimera förbrukningen i detalj.

– Här kan man gå in och se den så kallade ET-kurvan, eller energitemperaturkurvan. Den kurvan visar sambandet mellan utetemperatur och förväntad energiförbrukning på veckonivå, och ger en indikation på när energibehovet är som störst för ert företag, säger Shalau Tahayi.

– Ser man till exempel ett plötsligt hopp i förbrukningen kan det bero på ett elfel. Eller kanske beror det på att alla anställda slår på datorn samtidigt? Verktyget ger hela bilden av företagets elförbrukning, fortsätter han.

Full översikt: Bilden visar energitemperaturkurvan (ET-kurvan) i Fortum Online, och visualiserar sambandet mellan temperatur och förväntad energiförbrukning.

”Ett suveränt verktyg”

Behöver ni ännu mer experthjälp? Alla Fortum-kunder som beställer Pro-versionen av Fortum Online får också tillgång till två timmars kostnadsfri energirådgivning per år. Som energikonsult arbetar Jarle Johannessens, generaldirektör för Termoenergi, varje dag med att hjälpa företag att uppnå en lägre och mer energivänlig elanvändning.

Han tycker att verktyget är "helt suveränt", och en bra utgångspunkt för att göra en analys av användningsmönstret på ett företag.

- Det nya miljö- och energikraven till följd av klimatutmaningarna kommer bara att öka behovet av att ha bra rutiner för energianvändning, påpekar Johannessen.

– Med verktyg som Fortum Online får ni en fingervisning om vilka steg ni kan ta för att spara både miljö och kostnader. Det är många som har väldigt mycket nytta av det, avslutar han.

Här loggar ni in i Fortum Online. Allt ni behöver för att skapa ett konto är ert organisationsnummer och ert kundnummer, som ni hittar på er senaste faktura.

Uppgradera till Fortum Online Pro

Med Fortum Online Pro öppnas en hel värld med analyser och rapporter. Ni kan verkligen gå på djupet i er elförbrukning. Utöver de rapporter som finns i Bas-versionen av Fortum Online, får ni även tillgång till kostnadsrapporter och analyser, möjligheten att aktivera notifikationer vid avikande elförbruknig, samt 2 timmar energirådgivning.  Nu uppgraderar enkelt till Fortum Online Pro inne i verktyget. 

Logga in för att uppgradera