Blogg

Världens största batteri är kanske inte vad du tror

18 juli 2022, 15:41

Vattenmagasinet i Trängslet

Visste du att vattenkraftsmagasin kan lagra stora mängder energi och leverera el efter behov, vilket ger ett pålitligt och stabilt energisystem? Enbart dammen vid Fortums vattenkraftverk i Trängslet rymmer energi motsvarande 47 miljoner Tesla Powerwall-batterier. Men hur funkar det egentligen? Joakim Holfelt som är ansvarig för strategi och utveckling av Fortums vattenkraft i Norden svarar och förklarar.

Ett vattenmagasin är ett lagringsutrymme för potentiell energi

Energi är konstant och kan inte försvinna. I dammarna finns vatten, i form av potentiell energi.

– En damm vet ju alla vad det är och det är den som skapar lagringskapaciteten. Tänk dig att dammen är som en stor hink där du förvarar vatten och sedan häller av vatten när du behöver. Inom vattenkraften utnyttjar vi den potentiella energin och omvandlar den till rörelseenergi. Så när vi släpper på vatten från vattenmagasinet, in genom kraftverket, skapar vi rörelseenergin i turbinen. Det händer genom det tryckfall i vattnet som sker genom turbinen och som gör att den börjar rotera. Genom den roterande rörelsen utvinner vi sedan elektrisk energi i generatorn, säger Joakim Holfelt.

Vattnet släpps på från damm till turbin via både intagsluckor, ett intagsgaller och ledskenor. Ledskenorna funkar lite som ljuspersienner fast för vatten. Det är ett säkert system, både för dem som jobbar på vattenkraftverket, men också för tillförlitlig elproduktion. Genom att öppna och stänga ledskenorna, kan vi påverka inflödet av vatten och på så sätt också reglera hur mycket el vi producerar beroende på vilket behov som finns just då.

Men hur mycket energi rymmer det?

Ett Tesla Powerwall-batteri fungerar som en powerbank för ett hus eller en lägenhet, där du kan lagra energi och använda om det exempelvis blir strömavbrott. Ett sådant batteri har en lagringskapacitet på 14 kWh. Trängslet i Österdalälven är Fortums största vattenmagasin och kan lagra cirka 650 GWh. Det motsvarar alltså 47 miljoner fulladdade Tesla Powerwall-batterier.

– Skulle vi säga att en Teslabil har en batterikapacitet på cirka 100 kWh, vilket grovt motsvarar 65 mils körning, så innebär det alltså 420 miljoner mils körning på den energikapacitet som finns i Trängslet, berättar Joakim Holfelt.

Fantastiskt, eller hur?

Batterilösning

Fortum förklarar energilagring

Behovet att kunna lagra energi är egentligen inte nytt, bara större än tidigare. Att lagra energi har alltid behövts för att balansera elsystemet. Men hur funkar det egentligen? 

Läs mer
Kvinna står i fönster och tittar ut mot en SMR som speglas i fönstret

Fortum förklarar små modulära reaktorer

Mer fossilfri el behövs för att klara omställningen av industri och transporter.  För att lyckas med denna gigantiska utmaning kommer kärnkraft vara en helt nödvändig del av elmixen. Små modulära reaktorer är en spännande del av den framtiden. Vad är en SMR och hur funkar den?

Läs mer
Man går över gatan i stadsmiljö

Fortum förklarar energieffektivisering

 Att energieffektivisera innebär i stora drag att effektivisera energi för att få ut mer nytta av den. Det kan ske genom teknikskiften, som att modernisera maskiner, eller genom att förbättra olika sorters material eller att effektivisera produktionsprocesser. Vi förklarar närmare. 

Läs mer