Blogg

Varför ska man äta svenskt?

01 november 2021, 06:04

Man cutting bread

Märkningen Från Sverige används av drygt 200 företag och närmare 11 000 produkter är idag godkända för märkning – allt från köttfärs till hundfoder. Men varför är det bra att välja svenskt? Vi tog ett snack med Ulrika Ekström, vd på Svenskmärkning.

Vad betyder Från Sverige-märkningen?

– Det innebär att produkten är tillverkad i Sverige av svenska råvaror. Från Sverige-märkta produkter är alltså inte bara odlade eller födda och uppfödda här, utan de är även förädlade, packade och kontrollerade i Sverige. För varor med flera ingredienser finns särskilda regler som innebär att minst 75 procent ska vara svenskt.

Varför är det viktigt att äta svenskt?

– Du får en hel del mervärden på köpet. Du bidrar till öppna landskap, biologisk mångfald och arbetstillfällen. Många produkter skickas utomlands bara för att packas, kokas eller förädlas på olika sätt, men i många fall har vi en svensk livsmedelsindustri som kan göra jobbet. Med märkningen bidrar du på så vis till jobben i Sverige.

Varför har kött och mejeri egna märkningar?

– Kött och mjölk är råvaror som konsumenten tycker är extra viktigt att välja svenskt och det bekräftas av de attitydmätningar som vi gjort. För att lyfta fram dessa råvaror och underlätta för konsumenten så finns det förtydligande märken för köttet och för mjölken. Men alla tre märken grundar sig i samma regelverk.

Hur stor skillnad gör det att välja svenskt kött?

– Utsläppen av växthusgaser från svensk nöt- och lammproduktion är 60 procent lägre än det globala genomsnittet, medan produktionen av svenskt griskött har 50 procent lägre klimatutsläpp jämfört med det globala genomsnittet. Så att äta svenskt är en väldigt bra början om man vill leva mer hållbart. Sverige har också väldigt tuffa regler för användning av växtskyddsmedel. Om du väljer att äta animaliska produkter ska du också veta att Sverige har en djurskyddslagstiftning som är bland de strängaste i världen. Vi har lägst antibiotikaanvändning i hela EU – friska djur behöver ingen antibiotika. Djuren har det generellt bra i Sverige genom hela sin livstid.

Konkurrerar Från Sverige-märket med andra certifieringar och ursprungsbeteckningar?

– Nej, de kompletterar varandra. För att använda märket måste företagen ha en certifiering i botten. Om du är intresserad av ekologiskt, kan du välja produkter med både Från Sverige-märket och KRAV-märket. Även om du köper produkter märkta med en vanlig flagga, kan du inte vara helt säker på att de inte tagit omvägen via utlandet innan de landar på tallriken. Med Från Sverige-märkningen vet du att det är svenska råvaror som också är förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Här hittar du mer information om mervärden med att välja svenskt.

Har du antagit månadens klimatutmaning?

I november månads utmaning ska du utforska lokalt producerad mat. Ta en titt i ditt kylskåp och skafferi och ta reda på vad du kan byta ut mot lokalt producerade alternativ. Anta utmaningen och tjäna som vanligt 24 timmar el! 

Logga in på Mitt Fortum enkelt med Bank-ID - Välj Kundprogrammet - Anta utmaningen

Logga in och börja nu 
 

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!