Blogg

Upplevelser under granen

25 november 2021, 12:55

Christmas tree with lights

Vi har pratat mycket om delningsekonomi och cirkulärekonomi under de senaste åren. Och nu börjar det handla om betydligt mer än om taxitjänster och husuthyrning. Kan man tänka nytt och mer hållbart även till julhandeln?

Strömmad mediekonsumtion

Prenumerationerna blir allt fler i de svenska hushållen. Men risken är också att man kapar bort en ganska stor del av sitt kulturella intag om man säger upp en tjänst. Ge bort en digital tidningsprenumeration i julklapp – eller varför inte ett årskort på svenska medietjänster som Readly, Spotify, Storytel, Bookbeat, Nextory, Draken Film, Boksnok eller Kidsread?

Och om du ändå vill köpa en hederlig fysisk bok i julklapp går det faktiskt att handla hållbart. Bookis erbjuder till exempel hundratals begagnade titlar som du får hem på ett klick.

Lärande och utveckling

Det digitala lärandet exploderade som bekant under pandemin. Samtidigt har edtech-bolagen utvecklat allt mer förfinade sätt att skapa ett roligt och effektivt lärande i sina appar. Det är i dag enklare än någonsin att börja lära sig språk, programmering, matlagning eller presentationsteknik. För den språkintresserade är Drops, Memrise, Duolingo och Babbel bra alternativ.

Den amerikanska plattformen Masterclass är kanske den främsta aktören på området digitalt lärande. Här kan du ge bort en prenumeration på kurser inom allt från matlagning med Gordon Ramsay till schack med Garry Kasparov och manusförfattande med Shonda Rhimes.

Garderoben som ständigt uppdateras

Att hyra kläder blir allt mer populärt. Det är ännu i sin linda, men allt fler aktörer börjar erbjuda lösningar för modeintresserade som inte nödvändigtvis vill köpa nytt hela tiden. Faktum är att 80 procent av klädkonsumtionens klimatavtryck skapas i produktionen, vilket gör det väldigt logiskt att använda plaggen flera gånger. I Sverige finns bland annat Hack Your Closet, som skickar en låda hem med kläder som stylister har valt utifrån dina egna stilpreferenser. It’s Re:Leased erbjuder prenumeration på tre plagg i månaden från ett dussin välkända varumärken.

Evenemang och upplevelser

Årets julklapp 2021 blev alltså evenemangsbiljetter (länk). Men även evenemang kan samlas i en smart prenumerationstjänst – med Abundo betalar du en fast summa i månaden och kan njuta av hundratals kulturevenemang i Stockholm och Göteborg. Live it satsar på andra typer av upplevelser, och erbjuder presentkort på allt från bodyflight till whiskeyprovning. De oberoende biograferna i Sverige har dessutom gått samman i Biopasset, som ger 10 utvalda biofilmer för 149 kronor.

Det är också allt mer populärt att boka en artist för konsert i hemmet – en mycket fin present för musikälskaren. Danska Low-Fi concerts finns nu i Sverige och sammanför artister och publik med privata arrangörer. Utbudet är fortfarande begränsat, men det är en intressant utveckling. Och vill du slå på stort med en riktigt konsert i trädgården framåt sommaren går det också bra – Kulturaktiebolaget har gjort det möjligt att anordna roliga evenemang med tjänsten Trädgårdslive för 45 till 100 personer.

Boktips: Ägodela

2016 kom Naturskyddsföreningens 107:e årsbok vid namn Ägodela: Köp mindre – få tillgång till mer, som går igenom så kallat ”kollaborativ konsumtion” inom allt från resor och övernattningar till mat, kläder och verktyg. Många av exemplen är lika relevanta i dag.

Har du antagit månadens klimatutmaning?

Under december månad ska du shoppa hållbart. Ta ett steg tillbaka mitt i julshoppingen 1) reflektera över vilken konsumtion som verkligen är viktig, 2) ta för vana att kolla second hand-marknaden, 3) Överväg att lägga pengarna på något annat, 4) ställ krav på handlaren och ställ frågor.

Logga in på Mitt Fortum enkelt med Bank-ID - Välj Kundprogrammet - Anta utmaningen

Logga in och börja nu 
 

Inte kund hos Fortum?

Man cleaning the oven

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!