Blogg

Tre tips för effektivt hemmajobbande

31 mars 2020, 14:24

Working from home

Allt fler jobbar nu hemifrån och det ställs helt nya krav på organisationer, företag och medarbetare. Vi på Fortum är vana distansarbetare och har därför samlat våra bästa tips till dig som hemmajobbar.

Nu när stora delar av Sverige jobbar hemifrån ställs det helt nya krav på organisationer, företag och medarbetare, inte minst när det gäller kunskapsdelning och kundinteraktion. För oss på Fortum, med över 8 000 medarbetare i tio länder, var distansarbete en del av vardagen även innan coronautbrottet vände upp och ner på tillvaron. Därför har vi samlat tre av våra bästa tips till dig som hemmajobbar.

Skapa kontorskänslan

Det är viktigt att känna att du är ”på jobbet” även om omgivningen kan vara smått kaotisk, med barn och en partner som också pluggar eller jobbar hemifrån. Även om det kan vara frestande att behålla pyjamasen på eller skrota runt i mjukisbyxor, är vår erfarenhet att det är bättre att du klär dig som om du skulle åka till kontoret. Tillsammans med dina andra vanliga morgonrutiner bidrar det här till att du känner dig mer motiverad för att jobba.

Om du inte har ett separat rum för hemmakontoret är ett tips att koppla ihop datorn med teven för extra stor skärm. Saknar du höj- och sänkbart skrivbord kan strykbrädan vara ett alternativ.

Strukturera dagen – och glöm inte pauserna

När gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut är det viktigt att vara disciplinerad och avsätta tid för såväl arbete som privata sysslor. Det här underlättar inte bara för dig själv, utan också för din omgivning – kollegor och familjemedlemmar – att veta när du är ”på”. Och glöm inte pauserna! Hos oss på Fortum är det många som har gemensamma lunch- och fikapauser via videokonferensverktyget. Du kan också skapa dina egna grupper för att hålla kontakten med kollegorna under arbetsveckan – och dela med dig av dina bästa life-hacks för hemmakontoret. 

Lär dig videomötesreglerna

När du har längre möten via videokonferensverktyget är det extra viktigt med pauser, förslagsvis fem minuter varje timme och en halvtimmes lunchrast. Se till att mötesmaterialet är tillgängligt och synligt för alla deltagare och använd samredigeringsfunktionen för att göra mötena mer effektiva. Om inte alla kan delta, aktivera inspelningsfunktionen så att de som inte var närvarande kan lyssna på inspelningen senare. Slå på videokameran under mötena – det gör det enklare att fokusera och samarbeta (och svårare att multitaska och till exempel svara på mejl under mötet). Är ni många som deltar kan det vara en bra idé att använda chattfunktionen.

Lycka till med ditt hemmajobbande!