Blogg

Timmätning eller månadsmätning av elen – vad är skillnaden?

01 juli 2022, 11:28

Man som står med telefon vid kylskåp

Att mäta sin elförbrukning blir allt mer smidigt, och digitala verktyg kan hjälpa oss att bli mer energieffektiva och kostnadsmedvetna. Men har du gjort ett val gällande hur mätningen sker från början?

Elpriset är något av en djungel, eftersom det påverkas av en rad olika faktorer – allt från väder till politik. För oss svenska konsumenter sker prissättningen från timme till timme (spotpris) på elbörsen Nord Pool. Marknadsplatsen såg dagens ljus i Norge 1993 efter ett beslut i Stortinget två år tidigare. I dag står Nord Pool för elhandeln i sammanlagt 14 nordeuropeiska länder.

I Sverige kan man som elanvändare med rörligt elpris i regel välja om man vill att mätningen ska ske månadsvis eller på timbasis. Det handlar alltså om hur elnätsbolaget läser av din elmätare. 

De flesta användare har månadsmätning som standard, vilket innebär att man betalar en genomsnittlig schablonkostnad för sin elektricitet. Det är enkelt, tydligt och okomplicerat.

Timmätning passar inte alla

Timmätning med timpris kan vara fördelaktigt, då kan nämligen du se exakt hur priset på el varierar från timme till timme. Det kan ge en del insikter kring hur man kan planera för att minska sin elanvändning – till exempel genom att inte tvätta, diska eller duscha under de tider på dygnet då priset är som högst.

Men det är generellt bara för villaägare som timmätningen kan ge fördelar. För lägenhetshushåll är skillnaden sannolikt högst begränsad. Och om du inte planerar att följa prisutvecklingen för att planera eller energieffektivisera rekommenderas inte timmätning eftersom det faktiskt kan bli dyrare. Dessutom kan det innebära en onödig extra stress att behöva hänga med.

Dags för byte?

Har du tecknat ett elavtal hos oss på Fortum kan du i appen Mitt Fortum följa elpriset i realtid och även sätta prisbevakning så att du får notiser när priset går upp/ner, men det förutsätter också att ditt hushåll använder sig av timmätning. För att använda Smartladdning till elbilen krävs det också att du använder timmätning, för laddningen ska ske då priset är som lägst. I elbilstäta Norge är timmätning redan standard.

Så hur gör man för att byta? På Fortum kan vi hjälpa dig att byta till timmätning och timpris, men det är alltså fortsatt elnätsbolaget som genomför eventuellt mätarbyte och hanterar mätningen. Läs mer om timpris här! Ta reda på vilket elnätsbolag du har här

Läs mer om hur det funkar hos Energimarknadsbyrån.

Mitt Fortum-funktionalitet

Elpriser

Jämför elpriser - aktuella och histo­riska

  • Hur sätts elpriset?
  • Vad är det aktuella elpriset idag jämfört med de histo­riska elpri­serna?

På den här sidan får du svar på frågor som rör el- och kWh-pris.

Jämför elpriser
Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Nöjdkundgaranti

Jämför elavtal