Blogg

"Många arbetar aktivt med att minska sin elförbrukning"

01 maj 2023, 01:01 Lästid: 3 minuter

Villa i Sverige - utnyttja timpris

De stigande elpriserna har gjort att många blivit mer engagerade i sin elförbrukning. Men vad kan man egentligen göra för att effektivisera sin elanvändning och spara el?

– Vi kan se en tydlig positiv trend att våra kunder jobbar mycket mer aktivt med att få ner sin elförbrukning. Vilket som sagt är positivt då vi vill att våra kunder ska göra medvetna och aktiva val, säger Petra Wallengren på Fortum.

De senaste två åren har de svenska elkunderna blivit mycket mer medvetna när det gäller både elpriser och elavtal. Ett exempel på det är bland annat timprisavtalets ökning i popularitet de senaste två åren.

– Tittar vi generellt på elförbrukningen i Sverige och bland våra kunder i allmänhet och timpriskunder i synnerhet så ser vi att många både arbetar aktivt med att minska sin elförbrukning totalt sett, och att flytta elanvändningen till dygnets billigaste timmar, berättar Petra Wallengren, affärschef på Fortum.

Elpriset per timme

Det vanligaste sättet att ta kontroll över hur mycket man betalar för elen är ett timprisavtal. Det innebär att din elförbrukning prissätts timme för timme, istället för ett schablonpris för månaden så som vanliga rörliga avtal är prissatta. Detta förutsätter att kunden har timmätning som mätmetod hos sitt elnätsbolag.

– Om kunden inte redan är timmätt så kan vi ställa frågan till nätägaren, eller så kan kunden själv kontakta nätägaren. Det är lagstadgat att man ska få timmätning om man vill det, men nätägaren har tre månader på sig att byta ut elmätaren i huset eller i fastigheten om det behövs. Möjligheten har funnits sedan en tid. År 2025 ska alla ha nya sortens smarta elmätare, som ska kunna rapportera tid ned till 15 minuter, säger Petra Wallengren.

Styra förbrukningen

Den stora skillnaden mellan att ha ett rörligt månadspris, där du betalar samma elpris per kWh under hela månaden, och ett timprisavtal är att man har möjlighet att styra förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst. Priset styrs alltjämt av utbud och efterfrågan, vilket gör att priset ofta är högre under de så kallade höglasttimmarna mellan måndag-fredag kl 08-11 och 16-19, då både hushållen använder mest el, samtidigt som industrier och kontor är igång. Det gör att det är möjligt att spara pengar på att kontrollera och planera sin elförbrukning till dygnets billigare timmar. Petra menar också att det finns tydlig data som visar att under tider när elpriserna svänger mycket är det lättare för kunderna med timprisavtal att hålla nere sin snittkostnad jämfört med de som har månadspris.

– Har man till exempel en elbil kan det passa bättre att ladda den på natten. Hushåll kan styra sin uppvärmning så att man har lite lägre effekt på dagarna när man ändå är på jobbet, säger Petra Wallengren och fortsätter:

– Bor man i lägenhet med fjärrvärme och elen som förbrukas går till att laga mat, titta på tv och dammsuga, har du kanske inte lika stora förutsättningar att påverka din elkostnad. Bor man däremot i en villa med varmvattenberedare, golvvärme, disk- och tvättmaskin så kan man, om apparaterna har funktioner som gör det möjligt, styra förbrukningen över till lite billigare timmar så har man större möjligheter att dra fördelar av timprissättning.

Femtonminutersmätning

Petra Wallengren berättar att från och med första november kommer det även att införas femtonminutersmätning på den svenska marknaden, något som redan blivit verklighet i Finland.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår app och ta fram nya tjänster som ska underlätta för våra kunder att ha koll och inte minst påverka sin elförbrukning. I dagsläget kan du bland annat följa elpriset timme för timme och få ett ping i mobilen eller din smartklocka när priserna stiger. Du kan dessutom följa din elförbrukning och både jämföra den över tid och med liknande hushåll.

 

Flexibilitet

Timpris är bra när...

 • ... du kan flytta din elförbrukning
 • ... du vill påverka elräkningen
 • ... du inte vill ha någon bindningstid
Läs mer om timpris

Förutsägbarhet

Fast elpris är bra när...

 • ... du vill ha förutsägbarhet i vad du betalar per kWh
 • ... du vill ha samma elpris under hela avtalsperioden
 • ... du vill ha fri månadsavgift i 1 år
Läs mer om fast elpris

Enkelhet

Rörligt elpris är bra när...

 • ... du inte vill ha någon bindningstid
 • ... du vill ha snittpris hela månaden
 • ... du kan ta pristoppar
Läs mer om rörligt elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
3