Blogg

Så påverkas du av de stora prisvariationerna

20 januari 2022, 10:35

Vinterlandskap och termometer i motljus

Elpriser och elsystemet diskuteras allt mer strax innan årsskiftet fick vi nya elprisrekord. Hos oss på Fortum går kundservice-telefonerna nu varma med frågor, så vad beror de ökade prisvariationerna på och hur ska du som kund tänka kring ditt avtal?

Det finns flera orsaker som samverkar. I Europa skjuter fossilgas-användningen i höjden och här i Sverige innebär mer vindkraft att vädrets betydelse ökar för både användning och produktion. De reaktorer som lades ned -20 och -21 har skapat ett effektunderskott i södra Sverige. Det här syns även i plånböckerna hos kunderna i södra Sverige, så sent som 2018 och 2019 betalade kunder i södra Sverige sammanlagt knappt en miljard mer för sin el jämfört med norra Sverige. Hittills i år har de fått betala 17 miljarder mer. 

De prisuppgångar som drivs av den kraftigt ökande efterfrågan på fossil gas kan vi bara delvis parera då Europas elmarknader är alltmer sammankopplade.

Vad ska du som kund göra?

Johan Bonerfält är Fortums expert på priser och prediktioner. Han berättar att för den stora majoriteten av hushållen i Sverige som inte har timprisavtal utan ett vanligt avtal med rörligt elpris får enskilda timmar med extremt höga priser inte samma genomslag på elräkningen.

– En allmän prisuppgång eller -nedgång över tid kommer förstås få genomslag på elkostnaderna som sådana, men det är månadssnittet som är det viktiga, inte enskilda timmar. De kunder som påverkas mest av prisvariationerna på spotmarknaden är de som valt timprisavtal, säger Johan Bonerfält och vill även lyfta fram fördelarna som möjligheten att ladda sin elbil när priset är lägre.

– Men med timprisavtal behöver du även se över dina möjligheter att skjuta på din användning från de dyraste timmarna.

Hur mycket ökar din elanvändning under vintern?


För dig som bor i lägenhet är frågan om fast eller rörligt pris möjligen inte av någon större vikt, men för dig som villaägare kan det handla om många tusenlappar dyrare energi när elpriserna skjuter i höjden samtidigt som elanvändningen ökar under de kalla vintermånaderna. 

Hur ska du som kund tänka?

– Jag tycker att du ska försöka tänka bort begreppen billigast och dyrast, för att istället fokusera på behovet av trygghet, säger Johan Bonerfält. Om det är en lång vinter där du ökar elanvändningen med 30–40 procent samtidigt som elpriserna ökar med över 100 procent blir det snabbt väldigt mycket pengar. Även om fast elpris skulle bli dyrare i längden är det ändå en trygghet i att veta att fakturorna inte skjuter alltför mycket i höjden. 60 procent av elen används typiskt sett av ett hushåll under vintermånaderna. Jag menar att man kan se det fasta priset som en försäkringspremie. Vad är förutsägbarhet och trygghet värt för dig?

Tänk på:
  • Gör ett aktivt val som passar för dig.
  • Bli Fortum-kund och ladda ner Mitt Fortum-appen och få ännu bättre koll på din elanvändning - där kan du skapa en hushållsprofil som gör att du får bättre förståelse vad i ditt hem som använder mest el. Du kan även jämföra din elanvändning med liknande hushåll.
  • Bli Fortum-kund och skräddarsy ditt elavtal genom exempelvis Prisskydd som möjliggör att du kan binda ditt rörliga elavtal under de månader då elpriset oftast går upp.
Läsvärt:

Fast eller rörligt - vad är billigast?

Elåret 2021 - vad var det som hände?

Energispartips

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Spara pengar och rädda miljön samtidigt

Få full koll på din elanvändning

  • Ta kontroll över din elanvändning och elkostnad
  • Undvik pristoppar genom möjlighet att tillfälligt binda elpriset
  • Få professionell energirådgivning och el från förnybara källor
Läs mer och teckna