Blogg

Rätt avfall på rätt plats

02 mars 2022, 17:01

Sorterat avfall i lådor

Hur kan vi bli bättre på att se till att rätt skräp och avfall hamnar på rätt plats? Det är en allt viktigare fråga för städernas olika aktörer. Organisationen Håll Sverige Rent jobbar på allt fler fronter för att förbättra situationen.

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Visionen är kort och gott att bekämpa nedskräpning i alla dess former. Mycket har tidigare handlat om avfall i naturen, men i takt med att allt fler människor bor i städer, finns det en hel del att göra i de urbana miljöerna.

Sofie Rådestad är sakkunnig inom Stad på Håll Sverige Rent. Det är en ny roll för organisationen, och med en bakgrund som samhällsplanerare har hon god inblick i hur våra stadsmiljöer kan utformas för att förebygga nedskräpning på gator och torg.

– Vi jobbar nu i allt tätare samarbeten med bostadsföretag och med stadsutveckling för att kunna mäta, identifiera och utveckla åtgärder för att förebygga nedskräpning. På samma sätt jobbar vi tillsammans med Svenska Turistföreningen för att minska nedskräpning i naturen och vid fjällstationer. Vi samarbetar även med forskare inom psykologi och statsvetenskap för att bättre förstå vilka mekanismer som påverkar oss människor att fatta rätt beslut.

Ny lag kan ge positiv effekt

En överfull papperskorg kan vara ett exempel. Ifall vi ser att skräpet inte omhändertas i tillräcklig utsträckning blir det lätt att förstärka det negativa beteendet. Men sedan årsskiftet 2022 finns en ny lag som ger bötesstraff för minsta lilla nedskräpning. Sofie Rådestad tror att det kan ge viss effekt.

– Vi är hoppfulla till att lagen kan bryta den negativa spiralen. Skräp som godispapper, tuggummi och fimpar bryts inte ned i naturen som ett löv gör, så vi måste försöka påverka på alla sätt som går. Jag tror att böter kan vara bra för att bidra till nya normer och skapa fler samtal kring nedskräpning.

Vart ska nagellacket?

När det gäller farligt avfall handlar det i ännu högre utsträckning om att se till att rätt sak hamnar på rätt plats. Och Sofie Rådestad medger att det kan vara en djungel att hitta rätt och tolka rätt men att infrastrukturen finns där.

– Jag brukar själv kolla på Sopor.nu eller Återvinningsbar.se för att se hur avfallet ska hanteras. Man kan bli förvånad över hur mycket som omfattas – det handlar om allt från sprayburkar och limtuber till gammalt nagellack. Den typen av avfall måste du ta till din närmaste återvinningscentral, det är oerhört viktigt att det inte hamnar fel.

Även uttjänta läkemedel utgör farligt avfall.

– Alla apotek erbjuder möjligheten att lämna in gamla eller överblivna läkemedel –både receptförskrivna och receptfria – så det är bara att samla ihop det i en genomskinlig påse och lämna in. Apoteken har sådana påsar om man frågar. Det viktigaste är att aldrig slänga läkemedel i soporna eller spola ner läkemedel eller kemikalier i avloppet. Läkemedelsrester och farliga ämnen kan passera reningsverken. De kan vara skadliga för fiskar och andra vattenlevande djur, även i mycket låga koncentrationer.

Visste du att Fortum samarbetar med Håll Sverige Rent i olika projekt? Genom att teckna tilläggstjänsten Miljöpaketet bidrar du som kund med 100 kronor till deras viktiga arbete.

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!