Blogg

Papprets livscykel

01 september 2022, 02:40

Pappersark på hög

Att byta till e-faktura låter inte som en särskilt radikal insats för miljö och klimat. Men varje utskrift räknas. Så här ser papprets väg ut från träd till återvinning.

Skrivarpapper har högre krav på styrka och stabilitet än exempelvis tidningspapper, vilket kräver en produktion från kemisk massa.

Sajten Skogssverige.se formulerar processen som att ”kemisk massa framställs genom att vedflis kokas i ett tryckkärl med en kokvätska. Kemikalierna i vätskan löser upp mittlamellen i veden, det vill säga ligninet, så att fibrerna friläggs”.

Olika kemiska massor – och trädslag – används för att framställa papper av olika kvalitet och användningsområde.

Från massafabriken fraktas massan i balar till pappersbruket. Där sker processer som mäldberedning, pressning, avvattning och torkning innan papperet kan göras färdigt i en maskin med stålvalsar som jämnar ut pappersytan.

CO2-utsläppen minskar

Pappersproduktion är fortfarande en kemikalieintensiv industri. Men utsläppen av såväl svavel som koldioxid har minskat kraftigt under de senaste 30 åren, samtidigt som pappersproduktionen har ökat. Detta beror bland annat på att man gått över till biobaserade bränslen.

När ett skrivarpapper (eller ”kontorspapper”) är uttjänt kan det återvinnas i återvinningscentralens tidskriftsinsamling. Sedan 1 januari 2022 är det kommunens ansvar att ta hand om insamling och återvinning av returpapper.

Häftklamrar och gem sorteras bort med magneter, så de behöver inte tas bort. Däremot ska papper med klister eller plastdetaljer – som kuvert eller post-it-lappar – inte återvinnas, utan kastas i hushållssoporna.

De återvunna tidningarna och pappersprodukterna körs till sorteringsanläggningar som säkrar kvaliteten och rensar bort skräp. Därefter avlägsnas trycksvärta, och det insamlade materialet kan skapa ny pappersmassa som levereras till exempelvis tryckerier eller producenter av toa- och hushållspapper. Genom att använda returfiber kan man spara ungefär 70 procent av energiåtgången jämfört med att skapa ny fiber.

Håll med om att det är en ganska krånglig process för något som kunde varit digitalt från början?

Är du kund hos Fortum och vill byta till digital faktura? Logga in på Mitt Fortum och ändra nu direkt.

Källor:

Återvinning Stockholm

Skogssverige

Avfall Sverige

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in