Blogg

Ny på jobbet i coronans tid

05 maj 2020, 11:06

woman working at the home office

Det är en annorlunda tid vi lever i just nu. Coronaviruset påverkar oss alla på olika sätt. Så hur funkar det att komma som nyanställd till en arbetsplats där du och dina nya kollegor jobbar hemifrån? En som vet är Louise Lockne, ny på Fortum sedan slutet av mars. Här är hennes tips till nyanställda och arbetsgivare för en lyckad introduktion på distans.

Det var inte riktigt så här Louise Lockne hade föreställt sig att hennes första tid på nya jobbet som People Services Expert på Fortum skulle vara. När hon började sin nya tjänst på företaget hade kollegorna precis inlett sin andra vecka med distansarbete. Första arbetsdagen var hon på kontoret för att få sin dator, telefon och nödvändiga behörigheter. Då fick hon också träffa delar av sitt team. Men från dag två har introduktionen skett helt på distans.

– Innan jag började kände jag en viss osäkerhet för hur det skulle gå, men jag har verkligen blivit motbevisad, säger Louise.

Efter en dryg månad på sin nya arbetsplats, fortfarande på distans, vill Louise dela med sig av sina tips till både arbetsgivare och nyanställda för att den första tiden på nya jobbet ska bli så bra som möjligt. Hennes inställning är att allt går, så länge det finns struktur, planering, rätt arbetsverktyg – och hjälpsamma kollegor.

– Jag är glad och tacksam över att Fortum gav mig möjligheten att börja, trots rådande omständigheter. Nu hoppas jag att vi snart ska kunna vara tillbaka på kontoret så att jag får träffa alla kollegor IRL och inte bara via skärmen, säger Louise.

Louise tips till dig som är arbetsgivare

  • Engagera hela teamet och andra medarbetare som kan tänkas vara behjälpliga vid introduktionen. Det gör att den nya medarbetaren känner sig ordentligt välkomnad och får möjlighet att bygga ett nätverk. Dessutom avlastar du chefen.  
  • Använd ett verktyg (exempelvis en planner som finns i Microsoft Teams) som gör att du kan visualisera introduktionens olika delar och också skapa uppgifter för medarbetaren. Bjud in hela teamet/de som ska stötta vid introduktionen till verktyget, så att alla kan se vad som ska göras och vem som är ansvarig.
  • Använd det digitala verktygets dela skärm-funktion för att enklare kunna stötta i upplärningen, både för att visa men också för att övervaka olika moment om det behövs.
  • Se till att medarbetaren har tillgång till arbetsredskap som är anpassade efter arbetsuppgifterna, det vill säga telefon, skärm, tangentbord och mus, för en bra arbetsmiljö hemma.
  • Boka in dagliga uppföljningar för att följa framstegen och diskutera eventuella behov.
  • Boka in virtuell fika/lunch/AW för att lära känna den nya medarbetaren. Eftersom sådant här i normala fall sker IRL är det lätt att det glöms bort.  
  • Uppmana medarbetaren till regelbundna pauser! Det är lätt att man som ny bortprioriterar raster och rörelse för att man vill visa framfötterna.

Louise tips till dig som är nyanställd

  • Var nyfiken, våga fråga och var inte rädd för att plocka upp telefonen och ringa en kollega.  
  • Var öppen med dina känslor och behov under introduktionen. Du vet bäst vad som funkar för dig och hur du lär dig snabbast.

Vill du veta mer om hur det är att jobba på Fortum? Mer info hittar du här