Blogg

Vad är en normal elförbrukning?

25 maj 2022, 11:57

Tjej i soffa med sin hund och tända ljus

I tider med stora variationer i elpriserna är det många hushåll som ser över sin elanvändning. Men det är svårt att veta vad man ska jämföra med. Här sammanställer vi några generella riktlinjer, samt tipsar om åtgärder som på sikt kan göra stor skillnad för ekonomin.

Generellt ska man inte jämföra sig för mycket med sin grannar – men när det gäller elkonsumtion kan det vara ganska praktiskt att ha ett riktmärke att förhålla sig till.

Om man ser på genomsnittet över hela landet, drar en eluppvärmd villa någonstans mellan 20-25 000 kWh per år, medan lägenheter som inte använder el för uppvärmning brukar landa på 2 000-5 000 kWh.

Det är med andra ord stora skillnader även i kostnader. Elförbrukningen kan därför vara en viktig sak att kontrollera innan flytten går från lägenhet till villa.

Elpris och elanvändning varierar

Elanvändningen – och därmed kostnaderna – skiftar förstås kraftigt mellan årets månader. I december och januari kan det röra sig om så mycket som fem gånger så höga elräkningar jämfört med juli och augusti.

Det spelar förstås roll var i Sverige man bor. Men det finns även en rad andra parametrar som skapar skillnader i elräkningens storlek, framförallt när det gäller villor.

  • Hur välisolerad är bostaden? Kan fönster till exempel bytas ut för att sänka kostnaderna på sikt?
  • Vilka delar på bostadens resurser? En familj med barn och ungdomar drar till exempel betydligt mer vatten i form av dusch, tvättmaskin, hemelektronik och disk.
  • Skulle man kunna sänka temperaturen i hemmet någon grad? Det kan göra ganska stor skillnad för plånboken, och i dag finns digitala system för att styra detta på distans.
  • Ett rörligt elavtal följer marknadens upp- och nedgångar, medan ett fast pris ger större förutsägbarhet när det gäller priset per kWh.
  • Hur värms bostaden upp? Att byta från elvärme till bergvärmepump eller luft-/vattenvärmepump är i regel en god investering.

Påverka din elförbrukning

Att få koll på sin elanvändning är ofta det första steget i att kunna åtgärda och sänka kostnaderna. Som Fortum-kund kan du alltid logga in på Mitt Fortum (i appen eller på webben) för att följa hushållets elanvändning och se hur elpriserna rör sig. Där kan du dessutom jämföra med grannar som har liknande bostadssituation för att se hur ni ligger till. En jämförelse med positiv effekt med andra ord.

Även om du inte är kund kan du redan nu utforska Mitt Fortum-appen. 

Läs mer om elförbrukning och tips för att minska elkostnaden här!

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in