Blogg

Nätbolaget Ellevio valde Fortum som elpartner: ”Vi la stort fokus på effektiva processer och transparens.”

17 juni 2021, 08:30

Elnät

Efter en större upphandling levererar nu Fortum el samt prissäkring av el, miljövärden och elcertifikat till elnätsbolagen Ellevio. I samarbetet ingår kompetensutbyte, expertis inom elmarknaden och fossilfri el.

Ellevio är ett elnätsbolag, vilket innebär att de äger, driver och utvecklar regionala och lokala elnät samt distribuerar el till företag och bostäder i de regioner där de opererar. Ellevios elnät är 7 750 mil långt och sträcker sig i stora delar av landet. Om ni får strömavbrott är det därför dem ni kontaktar. Som kund kan man inte välja elnätsbolag, utan det tilldelas er beroende på vart ni har era lokaler. Under 2019 distribuerade Ellevio totalt 26,5 TWh el, de har cirka 500 anställda och sysselsätter totalt runt 3 000 personer.

Under slutet av 2020 och början på 2021 gjorde Ellevio en större upphandling gällande fysisk leverans av el samt prissäkring av el, miljövärden och elcertifikat där Fortum gick ut som vinnare. Syftet med upphandlingen var att säkra el för nätförluster inom Ellevios elnätsområden samt el för nätdrift. De ville även säkerställa möjligheten att prissäkra önskade volymer av elförbrukningen samt säkerställa pris och leverans av miljövärden och elcertifikat.

- I den här upphandlingen la vi stort fokus på effektiva processer för handel och administration men också transparens i prissättning och så klart våra hållbarhetsmål. Det är av stor vikt för oss att elen kommer från rätt ursprung och det var därför vi valde Fortum, säger Magnus Ohlson Hedene, intäkts- och energicontroller på Ellevio.

Eftersom elinköp är en komplex affär sökte Ellevio efter ett företag som har kompetens och kapacitet kring inköp, kostnadsstyrning och riskhantering.

- Vi ville ha en leverantör som tillsammans med oss kan etablera och successivt stärka ett partnerskap och en långsiktig affärsrelation. Vi vill att båda parter ska uppleva ”den goda affären”, fortsätter Magnus Ohlson Hedene.

- Ellevio är ett bolag som ligger i framkant av omställningen till ett hållbart samhälle. Som en del av detta är de i behov av de leveranser som Fortum levererar, så för oss var det strategiskt rätt att delta i upphandlingen av nätförluster. Det var en oerhört lärorik och spännande process och visade sig vara en god matchning mellan det Ellevio efterfrågade och det Fortum levererar så jag är naturligtvis stolt och supernöjd med utfallet och ser verkligen fram emot att komma igång med samarbetet så fort som möjligt, säger Rikard Dagerbäck, Business Manager på Fortum.

Samarbetet i kort:

  • Upphandlingen omfattar fysisk leverans av el inklusive balansansvar och möjlighet att prissäkra el samt miljövärden och elcertifikat.
  • Fortum tillhandahåller kompetens och expertis gällande elinköp och elmarknaden.
  • Fortum bidrar med förslag kring affärsmässig utveckling av samarbetet och avtalet.
  • Totalt beräknas avtalet omfatta ca 850 GWh årligen.
  • Elinköpen sker från 100% fossilfria källor

 

Har ni frågor eller vill byta till Fortum? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er inom kort. 

Låt oss ringa upp dig så berättar vi mer.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.
Jag godkänner att mina data samlas in med detta formulär. De samlade uppgifterna (namn, epost, telefonnummer och övriga kommentarer ) används för att hantera ditt ärende. Läs mer om Fortums sekretesspolicy.  
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.