Blogg

Modern självhushållning

31 maj 2022, 10:07

Alva Herdevall, Anders Rydell _Modern sjalvhushallning

Alva Herdevall, Anders Rydell. Foto: Roland Persson

I ett 1700-talshus utanför Uppsala lever Anders Rydell och Alva Herdevall ett naturnära och till stor del självförsörjande liv med sina två barn. Nu har de skrivit boken Modern självhushållning (Natur & Kultur), med konkreta tips på allt från surdegsbak och odling, till egna städprodukter och hur man sköter sina höns.

Vad är bakgrunden till att ni ville skriva just den här boken?

– Vi fick en fråga från förlaget om vi ville skriva en modern version av John Seymours 1970-talsklassiker Självhushållning. Och eftersom vi sedan flera år höll på med ett eget självhushållningsprojekt tackade vi naturligtvis ja – även om det vara stora skor att passa.

Tror ni att den här typen av självhushållning blir vanligare i framtiden?

– Absolut, det är framtiden av flera anledningar. Stigande globala matpriser och en osäkrare värld där globala matkedjor rubbas är en aspekt. En annan är naturligtvis miljöfrågan – det blir inte mer närodlat än när du gör det själv. Du sprutar ju ogärna gift på en morot du i nästa stund stoppar i munnen på ditt barn. Sedan finns det också en gourmetaspekt – du kan inte köpa så här bra mat för pengar. I samma ögonblick du plockar en grönsak börjar den förlora i smak. Går du in i en vanlig matbutik finns där kanske fem, högst tio sorters tomater – vi odlar 100 olika sorter. Det är en hel smakvärld som går förlorad för de flesta människor.

Finns det generellt en längtan att gå tillbaka till naturen och göra mer på egen hand?

– Det finns i samtiden en djup längtan efter autenticitet – att återkoppla till något konkret och fysiskt. Jag tror det är därför vi ser ett uppsving för allt från hemslöjd till surdegsbakning. Vi är nu flera generationer som vuxit upp med otroligt långa kedjor till allt vi gör och stoppar i munnen. Vår tandborste tillverkas i Kina, vår frukost odlas i Chile. Det tror jag gör många desillusionerade. Världen har blivit alltmer komplex, vi har tappat kontrollen över hur och varför saker blir till. Det är därför många finner sådan tillfredställelse att baka sitt eget bröd eller koka en jordgubbssylt.

Vilka är era 3 bästa hållbara husmorstips som ni ramlat på under arbetets gång?

– I princip allt du kan köpa i en affär kan du göra själv enklare, bättre och godare med några få hållbara ingredienser. På någon timme kan du enkelt tillverka en årsranson av tvål, skovax och diskmaskinstabletter. På köpet förgiftar du inte världen – och får dessutom över att ge bort i present till vänner.

Nu ska boken ut i världen. Tror ni att det svenska och lantliga får ett uppsving igen?

– Det talas redan om en ny grön våg, inte bara i Sverige utan globalt – så det tror jag absolut. Vi har både inspirerats av gamla svenska knep och traditioner – men även från självhushållningsrörelser i andra länder. Den viktigaste principen är att använda material och ingredienser som finns nära till hands – med ägg, honung, bivax, linolja och vinäger kommer du långt i livet.

Par i soffa framför datorn

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Nöjdkundgaranti
Jämför elavtal