Blogg

Matsvinn och ekonomi går hand i hand

01 januari 2022, 16:46

Bevattning

Varför har vi inte bättre koll på vilken mat vi redan har hemma och hur den kan passa in i ett recept? Den frågan började Kalle Söderman ställa sig redan för tio år sedan.

Resultatet blev Ingredient Matcher, ett namn som sällan låg naturligt i munnen. Så småningom var förkortningen Ingmar ett faktum, och både appen och receptbloggen går i dag varma i många av landets hushåll.

Det första steget är att du lägger några minuter på att klicka i det du redan har i kylskåp och skafferi – finns det till exempel redan olivolja, penne, lök, vitlök och krossade tomater? Kanske rester från grillkvällens salsiccia? Då är det inte mycket som krävs för att laga en smakrik pastarätt enligt receptförslag direkt i appen.

Om det saknas ett par ingredienser kan Ingmar skapa en inköpslista så att du inte behöver uppfinna hjulet på nytt varje gång du handlar.

– Tanken är dels att underlätta för familjer med middagsångesten och sänka kostnaderna för vardagsmaten. Men ett viktigt incitament för mig är också att bidra till att minska matsvinnet, säger Kalle Söderman.

För dig som har hängt med i kundprogrammet ett tag är matsvinn en välbekant utmaning. Vi slänger en tredjedel av den mat som produceras, och det mesta svinnet sker just i hushållen. Att bidra till att detta resursslöseri begränsas är faktiskt en stor del av att sänka vår klimatpåverkan i vardagen. Enligt Agenda 2030 har såväl FN som Sverige en målsättning att halvera matsvinnet till 2030.

Kalle Söderman medger att hans ursprungsidé har utvecklats till att rymma fler och fler hållbarhetsaspekter.

– I början var jag fokuserad på just livspusslet, och sen kom tanken kring matsvinnet. Nu försöker jag också använda appen för att knuffa folk i rätt riktning – bland annat genom att få användaren att äta mer hälsosamt och växtbaserat.

Några anledningar till matsvinn:

 • Kraven på butiksdiskarnas perfektion leder till att mat kasseras direkt vid produktionen.
 • Bäst före-datumen är strikt satta för konsumentens säkerhet, men oftast håller produkterna betydligt längre än så. Mycket slängs i onödan. Lukta och smaka!
 • Vi lockas till att köpa mer än vi behöver. Behöver vi verkligen tre mozzarella-ostar just i dag bara för att spara några kronor?
 • Många restauranger och bagerier får slänga överbliven mat efter varje avslutad arbetsdag. Här kan tjänster som Karma och Too Good To Go underlätta genom att ge dig som konsument bra mat till extra låga priser.

Kalle Södermans 8 bästa tips för att minska matsvinn i hushållet:

 1. Släng inte mat endast baserat på bäst före-datum
 2. Kom ihåg ingredienser som behöver ätas upp snart
 3. Hitta på nya rätter med rester
 4. Ta inte för mycket mat på tallriken
 5. Spara rester från dina måltider
 6. Använd en inköpslista och planera inköpen
 7. Ha en mer förlåtande attityd till vad som kan ätas
 8. Förvara rätt

Läs hela listan med fördjupning här!

Vårt kundprogram

Vill du gör små insatser för klimatet i din vardag? Och dessutom tjäna timmar med el, som vi sedan drar av från din elräkningen. Då ska du gå med i vårt kundprogram. Här kan du läsa mer!
 

Mitt Fortum - energianvändning, elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

 • Följ och jämför din elanvändning
 • Se och betala fakturor
 • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
 • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in
Skog med landsväg

Tillsammans för en renare värld

Miljöpaketet

Tilläggstjänst
 • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
 • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
 • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet