Blogg

Många bäckar små med Fortums kundprogram

12 januari 2022, 16:11

Plockar skräp på stranden

Kundprogrammet är Fortums sätt att samla de bästa tipsen för att leva lite mer hållbart. Genom små klimatutmaningar varje månad kan tusentals Fortumkunder bidra till en mer hållbar värld. För Jonas Mogren i Sundsvall har vattenförbrukningen varit den enklaste vardagsfrågan att ta tag i.

Fortums kundprogram har pågått i Sverige sedan februari 2021. Genom att anta små klimatutmaningar kan du som kund tjäna 24 timmar el, som vi sedan drar av från elräkningen, samtidigt som du bidrar till någonting större. Det är nämligen genom många små beteendeförändringar som stora skiften kan få fart. Hittills har man kunnat utmana sig själv inom allt från matsvinn, skräpplockning och äta mer lokal mat, till att städa hållbart.

Jonas Mogren är sjuksköterska och bor i en villa i Sundsvall tillsammans med sin sambo och två barn. Han laddade ned Fortums app Mitt Fortum då han ville se mer specifikt hur elanvändningen såg ut när de befann sig i en övergång från direktverkande el till bergvärme. Han upptäckte också kundprogrammet när han klickade runt i appen.

Har någon av utmaningarna fått dig att ändra ditt beteende eller ditt tankesätt mer långsiktigt?

– Svårt att säga... jag vill gärna tro det? Konkreta tips fastnar lättare i huvudet och därmed i vardagen. Vattenförbrukning är till exempel något som jag varit slentrianmässig med innan utmaningen.

Vilken har varit den svåraste utmaningen tycker du?

– Att plocka skräp eller att minska bilåkande är svårt – med två barn och utbyggnad av huset ges inte mycket tid eller energi till förbättring. Varma månader cyklar jag dock till jobbet numera, även om det skiftet drivs mer av träning och ekonomisk motivation än miljötänk.

Vilken har varit den lättaste utmaningen?

– Att minska vattenförbrukningen. Vi har god vattentillgång i Sverige och därmed har jag nog aldrig tänkt på vilken process och energiförbrukning som faktiskt krävs för att vi ska kunna få rent vatten i kranen varje dag. Genom utmaningen reflekterade jag helt enkelt över hur fantastiskt det är.

Vilken utmaning skulle du vilja se i framtiden?

– Kanske något som direkt påverkar elförbrukningen. Det skulle vara intressant att kunna se sin egen elförbrukning timme för timme tydligt och överskådligt, för att sedan utmanas att sänka förbrukningen där man förbrukar mest – det skulle åtminstone sporra mig.

 

Fortum-kund? Ladda ner Mitt Fortum du också – och anta månadens utmaning för att få 24 timmar gratis el! I Mitt Fortum kan du dessutom se just din elanvändning timme för timme (när du är timmätt), jämföra din elanvändning med både tidigare månader och med dina grannar.

Man cleaning the oven

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!
Mitt Fortum - energianvändning, elpris

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in