Foto på Emilia Arvidsson: Christofer Lind
Emilia Arvidsson tröttnade på konsumtionshetsen och bestämde sig för ett utmanande nyårslöfte när klockan slog 2016. Hon skulle prova ett köpfritt år, utan att konsumera några nyproducerade prylar.
Emilia fick snabbt mersmak och sex år senare lever hon fortfarande som hon lär. 2019 gav hon ut boken Klimatglädje – åtta utmaningar för ett hållbart liv. Det hon lärde sig var att det inte bara handlade om pengar och klimat. Även den mentala hälsan påverkades positivt. I dag har hennes Facebook-grupp Köpfritt år 6 200 medlemmar.
Varför är just konsumtionen så viktig att fokusera på ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv?
– Jag skulle säga att det är produktionen av varor och tjänster som behöver tittas på – hur ser produktionen ut för tröjan du köpt? Ur ett klimatperspektiv vet vi i dag att textilproduktionen i världen är utsläppsintensiv, det kan vara allt ifrån vilket energislag som används i produktionen till att kläderna transporterats mellan olika länder. Bomullen hanteras i ett land medan själva färgningen tas om hand i ytterligare ett land och sen behöver plagget sys till, vilket medför ännu mer transport. Konsumtion i sig behöver inte vara dålig, men vi behöver bli bättre på att se hela kedjan. Om vi ska fortsätta konsumera, så behöver modellen för det ändras och här har företag ett stort ansvar.
Är det inte bra med ekonomisk tillväxt?
– Som tillväxten ser ut i dag, med uttag från våra gemensamma resurser, är den inte hållbar. Medan vi kan köpa billiga varor så ökar tillväxten, men det är sällan man ser på kvittot vilken miljöpåverkan det aktuella köpet har en koppling till. Jag tror att vi kanske behöver mäta välstånd på andra sätt än just med ekonomisk tillväxt. Materialism är ingen lyckoformel, vi blir inte lyckligare av att konsumera.
Hur har du själv löst exempelvis julklappar och födelsedagar när du levt med köpstopp?
– Jul och födelsedagar firas här hemma, men ofta handlar jag något ätbart i present – att lägga pengar på bra mat känns meningsfullt. Mitt barn älskar Lego, så vi scannar andrahandsmarknaden och har lyckats pricka rätt flera gånger. När det gäller julklappar för vuxna håller vi det till ett paket person och det fungerar bra för oss.
Vilka tips har du till den som reflekterar över de här frågorna och vill shoppa mer hållbart till jul?
– Mitt hetaste tips är att se över volymen: fundera på vad som är rimligt. Hur många julklappar vill vi ha med oss under jul? Där är det förstås skillnad ifall det handlar om barn eller vuxna, men att handla second hand är ett tips – och var då ute i god tid så att du hittar det du tänkt ut. Att göra egen müsli och lägga på glasburk kan vara fint. Ge bort en bok som du själv läst och tyckt om. Skriv ett julbrev och berätta för någon varför relationen betyder mycket. Det finns många sätt att ge en gåva på.
Om man nu måste shoppa, vad tycker du att man kan ställa för krav och frågor till butiker och e-handlare?
– Shopping och konsumtion behöver få vara möjligt att genomföra utifrån ett helhetsperspektiv och det är också här det är klurigt – var går gränserna för hållbarhet? Men absolut – att ställa frågan om produktionen kan vara ett sätt att närma sig sin hållbara konsumtion. Det vi ska komma ihåg är att butiker och e-handlar kan vara cirkulära – det finns i dag många digitala tjänster för att köpa till exempel begagnade kläder och skor. ”Andra hand i första hand” blir min slutsats.
Har du antagit månadens klimatutmaning?
Under december månad ska du shoppa hållbart. Ta ett steg tillbaka mitt i julshoppingen 1) reflektera över vilken konsumtion som verkligen är viktig, 2) ta för vana att kolla second hand-marknaden, 3) Överväg att lägga pengarna på något annat, 4) ställ krav på handlaren och ställ frågor.
Logga in på Mitt Fortum enkelt med Bank-ID - Välj Kundprogrammet - Anta utmaningen