Blogg

Kul och lätt att handla rätt

31 oktober 2021, 14:50

Woman looking at cellphone while cooking

Att handla mat från lokala producenter behöver inte vara krångligt. Däremot kan det bidra till positiva effekter samtidigt som det ger en helt annan typ av koppling till råvarorna och hur de produceras.

1. De lokala looparna

Ett stenkast nedanför Hufvudsta Gård i Solna, Stockholm, ligger en trädgård som exploderar av färger, dofter och ett myller av bladverk. Här har Elin Aronsen Beis nämligen fått lov att nyttja en bit mark för att bygga upp en riktigt cirkulär odlingsverksamhet.

Till vardags driver Elin företaget Foodloopz, som hjälper bland annat livsmedelsbolag och kommunala verksamheter att hantera sitt matsvinn så att det gör nytta på andra håll istället för att slängas. Bland annat har hon jobbat med kaffesvinn och undersöker nu vilka möjligheter som finns i kasserat vin.

Hufvudsta Trädgård blev ett sätt för henne att verkligen visa att det hon predikar även fungerar i praktiken. Här samsas pumpor med örter, solrosor och rotfrukter – råvaror som snabbt kan bli lunch- och middagsmat uppe slottets konferenskök.

– Jag kallar det för ”logisk” odling snarare än ekologisk, även om det förstås är giftfritt. Framförallt använder jag så mycket lokala resurser som möjligt. Paul Taylor Lanthandel och konferensen Mat & Möten var tidigt ute och villa bidra. Vi jobbar med cirkulära flöden och experimenterar på olika sätt med restprodukter som gödning. Experimentlustan är en stor del av det vi gör, både med processer, växtval, affärsmodeller och alternativa gödningsmedel.

Genom att samarbeta med såväl stora aktörer som företag i närområdet kan Elin därmed använda både stallgödsel, trädgårdsskrufs och kompost från restauranger för att göda odlingen på naturlig väg. Bikupornas invånare säkerställer pollineringen, medan maskar ser till att hålla jorden extra bördig. Egentligen skulle trädgården inte erbjuda försäljning till förbipasserande privatpersoner, men trycket blev för stort. I dag finns här både honung, ägg, grönsaker och blommor till försäljning.

Så vilka fördelar finns det med att äta mer lokalt?

– Du får i regel nyttigare och godare mat. Små producenter tenderar också att jobba mer ekologiskt, även om de inte alltid har råd eller tid att skaffa en formell certifiering. Eftersom man odlar flera grödor på samma plats bidrar man till den biologiska mångfalden. Och så får du förstås en helt annan närhet till maten eftersom du får kontakt med den lokala bonden, säger Elin Aronsen Beis.

2. Många ringar på vattnet

REKO står för Rejäl Konsumtion och konceptet med REKO-ringar kommer ursprungligen från Finland. I Sverige har det funnits sedan 2016, och under pandemin har rörelsen fått en ordentlig skjuts. I dag uppskattar man att det finns ungefär 243 REKO-ringar med nästan en miljon anslutna konsumenter.

Upplägget är enkelt: REKO-ringar är i grunden Facebook-grupper där lokala producenter kan erbjuda sina produkter direkt till konsumenterna. Beställningarna görs på nätet, och så anordnas tid och plats för upphämtning – vanligtvis en eller ett par gånger i månaden.

Håkan Eriksson på Hushållningssällskapet är ansvarig för att stötta REKO-ringarnas utveckling med information och grafiskt material. Varför tycker han att den här rörelsen är så spännande?

– Det är enkelt! Som konsument får du en relation med den som producerat det du äter, och du får en unik kännedom om matens ursprung. För producenten är REKO-ringarna ett enkelt och smidigt sätt att nå ut till sina kunder. Du tar bara med det du sålt till utlämningen, vilket innebär att det inte blir något svinn. Att REKO-ringarna vuxit och fortsätter växa beror mycket på att det är ett enkelt sätt att handla lokalproducerat.

3. Leverans vid dörren

Så hur ska man hitta alla dessa spännande aktörer som erbjuder närodlad mat? I en tid då prenumerationslösningarna genomsyrar allt större del av våra liv blir även matfrågan smidig och automatisk. Här är fyra exempel.

1. Årstiderna har funnits i Danmark sedan 1996 och i Sverige sedan 2004. Från två ekologiska gårdar i Danmark levereras både matkassar och frukt- och grönsakslådor till 80 000 kunder i de båda länderna. 

2. Gröna gårdar är en sammanslutning av över 40 gårdar som jobbar med KRAV-märkt djuruppfödning, ofta i kombination med ett så kallat regenerativt jordbruk som bidrar till bra jordar och biologisk mångfald. Förutom enstaka kött- och ostprodukter erbjuder man även hemleverans av färdiga köttboxar i stora delar av södra Sverige.

3. Gårdssällskapet jobbar med 11 gårdar runt Mälardalen och Roslagen. Köttet är antibiotikafritt och utan tillsatser. Kunderna kan prenumerera på färdiga lådor hem till dörren eller designa sin egen mix efter önskemål.

4. Ekolådan erbjuder ekologiska grönsakslådor från ett dussintal gårdar. Du kan dessutom addera andra ekologiska tilläggsvaror, som bröd, müsli, choklad och frön.

Har du antagit månadens klimatutmaning?

I november månads utmaning ska du utforska lokalt producerad mat. Ta en titt i ditt kylskåp och skafferi och ta reda på vad du kan byta ut mot lokalt producerade alternativ. Anta utmaningen och tjäna som vanligt 24 timmar el! 

Logga in på Mitt Fortum enkelt med Bank-ID - Välj Kundprogrammet - Anta utmaningen

Logga in och börja nu 
 

Fortums kundprogram

Anta klimatutmaningar - sänk elräkningen

  • Teckna avtal och gå med i programmet.
  • Anta våra klima­tut­ma­ningar.
  • Njut av en lägre elräkning.
Teckna avtal och gå med!