Blogg

Lär känna din el

10 januari 2023, 01:01 Reading time: 2 minutes

elskåp elavtal timpris

Elektricitet kan upplevas som krångligt, särskilt om man inte vet vem som ansvarar för vad. Här är några grundläggande saker är gemensamma för de flesta svenska hushåll och som kan vara bra att hålla koll på.

Anläggnings-ID

Ett anläggnings-ID kan sägas vara bostadens personnummer - en unik identitet som gör att man med säkerhet kan veta att det är rätt hushålls elanvändning som mäts. Numret består av 18 siffror och inleds med den mystiskt kittlande sekvensen 735 999.

Om du flyttar tar du alltså inte med dig ditt anläggnings-ID - däremot kan det underlätta om du meddelar de nya köparna eller hyresgästerna om numret. Annars vet alltid elnätsbolaget. Du behöver ett anläggnings- ID för att kunna starta ett nytt elavtal i din nya bostad - eller i fritidshuset.

Elmätare

Villaägare hittar ofta sin elmätare någonstans på utsidan av huset, medan de som bor i lägenhet kan ha den i trapphuset eller källaren. Du bör inte röra elmätaren själv eller försöka flytta på den.

Under 2022 och 2023 byts många svenska elmätare ut mot smartare, digitala varianter, och det är elnätsbolaget som ansvarar för bytet.. Totalt handlar det om närmare 5 miljoner stycken. Du kan läsa mer om det stora elmätarskiftet hos Elsäkerhetsverket. 

Om du däremot vill byta till rörligt elavtal med timpris, behöver du få en digital elmätare installerad av elnätsbolaget.

Elcentralen - eller “proppskåpet”

Av någon anledning säger vi ofta “proppar”, men egentligen är det säkringar vi pratar om (“proppskåp” låter dock betydligt klatschigare än “säkringsskåp” eller “elcentral”, så vi kanske får fortsätta blanda begreppen).

Om en del av hemmet plötsligt förlorar strömmen är det förmodligen en säkring som har gått. Öppna proppskåpet och börja felsöka. Vissa hushåll har väldigt detaljerade beskrivningar av vilka säkringar som hör till vilka delar av hemmet; andra har det inte.

Att en säkring har gått är inget farligt, det är bara ett skydd så att inte hela elsystemet ska överbelastas. Det kan till exempel betyda att för många apparater har använts samtidigt i köket.

Se vilken säkring som har tappat sin lilla “plupp” och skruva ur den. Läs på säkringen så att du är säker på att du byter till en ny med rätt spänning, alltså ampere (A). Säkringar finns ofta att köpa i dagligvaruhandeln. Eller så har du automatsäkring som är knappar som slår ifrån genom att fällas ned vid överbelastning. Det blir därför lätt att se vilken säkring som gått. Du slår på den igen genom att föra reglaget uppåt igen. 

Jordfelsbrytare

Som en extra säkerhetsåtgärd har många hushåll även en jordfelsbrytare utöver de enskilda säkringarna. Jordfelsbrytaren reagerar om det blir överspänning vid åska, eller om det blir kortslutning på grund av trasiga kablar eller dålig isolering i ledningarna. Då försvinner elektriciteten i hela hushållet samtidigt.

I regel handlar det bara om ett litet reglage som knäppt av. Prova att knäppa på igen och se vad som händer. Ifall det fortsatt inte händer något kan det vara läge att ringa en elektriker.

Tänk på!

… att man helst inte ska ladda sin elbil direkt i eluttaget, eftersom det inte är anpassat för den typen av belastning. Därmed kan det finnas en brandrisk, och den typen av incidenter täcks i regel inte av ditt försäkringsbolag. Om du ändå akut måste ladda bilen över natten, se till så att bilens ladd-app använder rätt typ av spänning (ampere). 

Läs mer om vår tilläggstjänst Smartladdning.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Få koll på elen och sänk dina kostnader

Mitt Fortum - allt om din el

  • Följ och jämför din elanvändning
  • Se och betala fakturor
  • Skräddarsy ditt elavtal med våra tilläggstjänster
  • Ladda ner appen för flest funktioner!
Läs mer och logga in