Blogg

Istället för kemikalier

01 juni 2022, 08:33

Tecken för farliga kemikalier

Vi omger oss ständigt av kemikalier i hemmet, vilket på många sätt lett till god hygien. Men det finns många skadliga ämnen som kan påverka såväl miljö som vår hälsa. Ofta finns det betydligt enklare lösningar som är välbeprövade i flera generationer. Här är några exempel på ämnen som kan bytas ut.

Handdiskmedel stoltserar ofta med en hel del oklara miljöpåståenden. Råd & Rön har låtit labbtesta 18 produkter för att se på effektivitet och innehåll i relation till vad som utlovas på förpackningen. Det visar sig tyvärr att de mest effektiva varianterna också är de som innehåller mest allergena parfymer och konserveringsmedel.

Istället för handdiskmedel går det bra att göra eget med tvålflingor, ca 40-50 gram i 1 liter varmt vatten. Rör runt och förvara i pumpflaska. Även galltvål kan vara effektivt.

Tensider är en viktig komponent i rengöringsmedel, som minskar vattnets ytspänning och löser upp smuts och fett. Ättika och citron är vanliga alternativ som kan ersätta de syntetiska varianterna.

Klorin är giftigt för såväl människor som vattenlevande varelser. Det finns giftfria alternativ.

Sköljmedel är en bov som kan undvikas. I boken Giftfri får vi lära oss att sköljmedel innehåller tensider och parfym – samtidigt som det riskerar att förstöra kläderna. Gifterna stannar i kläderna, men sprids ut när man torktumlar eller hänger i torkskåp.

Lösningen enligt författarna är att använda en mindre dos tvättmedel, så att tvätten inte blir lika hård. Det går även att använda en ättiksblandning (1-2 tsk ättika 24% med två delar vatten) i sköljmedelsfacket. När kläderna torkat ska inte ättikan lukta längre, men det går att använda några droppar eterisk doftolja om man vill ha fräschare doft.

PFAS är en annan vanlig skadlig kemikalie. PFAS betyder per- och polyflourerande alkylsubstanser, vilket i djurförsök visat sig kunna påverka reproduktion, samt immun- och hormonsystem. Ämnet återfinns bland annat ofta i teflonpannor, take-away-kärl, micropopcornpåsar och färdigmat.

Vissa svarta köksredskap av polyamidplast har visat sig kunna utsöndra det giftiga ämnet anilin (MDA). Enligt Livsmedelsverket handlar det dock endast om enstaka fall.

Några tips för köket:

* Investera i gjutjärnspannor.
* Använd skärbräda i trä.
* Byt ut svarta köksredskap till trä eller rostfritt stål.
* Skippa plasten, och använd istället kärl och bunkar av glas, porslin eller rostfritt stål.
* Byt successivt ut även matlådor, vattenflaskor och sugrör av plast.

Läs mer från vår tidigare utmaning Städa hållbart.

Boktips: Städa rent – med hjälp av 11 naturliga ingredienser skriven av författaren, kocken och matstylisten Fern Green. Här får du tips på hur du kan tillverka egna rengöringsmedel, luftrenare, maskindiskmedel, blekmedel – och mycket annat.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal