Blogg

Höga elpriser i sommar?

09 juni 2021, 11:22

Tjej blåser på blomma

Du kanske tänker att man inte använder så mycket el under sommarmånaderna och undrar då varför elräkningen ser ut som den gör? Generellt kan man säga att elpriset just nu inte är anmärkningsvärt i sig, det handlar mer om relationen till hur det var förra sommaren då elpriset var på låga nivåer, då tillgången till vattenproduktionen var extremt god. I själva verket ser vi nu priser som ligger på ungefär samma nivå som under sommaren 2018, och inte så väldigt mycket högre än sommaren 2019.

Det finns dock något som skiljer dessa perioder åt och det är att prisskillnaden är högre beroende på vart i landet du bor. Det här beror på att planerbar produktion av el, kärnkraften i klartext, i södra Sverige lagts ned samtidigt som det byggts mycket vindkraft i norra delarna av landet. Det har inte bara påverkat förmågan att hålla balansen då vindkraften är väderberoende, det betyder även att förmågan att transportera elen från norr till söder blivit viktigare och svårare. Vi saknar både i dag och för många år framåt tillräcklig överföringskapacitet för att transportera elen från norr till söder. Så sammanfattningsvis beror prisskillnaderna dels på hur elen produceras och dels på att elen inte kommer ner från norr till söder på grund av bristande överföringskapacitet. Det är just därför det kan uppstå prisskillnader områdena emellan.

Tidigare i år såg det annorlunda ut då vi istället kunde se negativa elpriser. Jackpott eller bara ett tecken på ett energi­system ur balans? Läs vårt blogginlägg om detta.

Tips!

  • Med vårt tillval Prisskydd kan du med rörligt elpris skydda ditt elpris under årets kallaste månader.
  • Ladda ner Mitt Fortum och få full koll på din elanvändning. Se aktuellt elpris, jämför din elanvändning med dina grannar, betala fakturan med Swish direkt i appen.