Elektrifieringen är ett faktum – men batteritekniken är en flaskhals för att det ska gå ännu fortare. Det pågår därför ett hårt arbete bakom kulisserna för att göra litiumjonbatterierna från fordonsindustrin så cirkulära som möjligt.
Litiumjonbatterier har på kort tid tagit en självklar plats i samhällets transportsystem. Men uttjänta batterier i eldrivna fordon går inte bara att plocka bort och lämna in i en insamlingslåda, utan det krävs stor kompetens för hantering av dessa mobila bjässar.
Bóas Jónsson är affärsutvecklare på Fortum Waste Solutions och ansvarig för insamling och lagring av industriella litiumjonbatterier i Sverige och Norge. Batterier från dessa tyngre fordon måste omhändertas av någon med rätt utbildning inom området.
– Säkerheten kring transporten av litiumjonbatterier till återvinning är av högsta prioritet eftersom dessa är högspänningsbatterier. Det krävs lämpliga certifieringar för emballage och packning – samt en logistiklösning med hög säkerhet för att batterierna ska kunna fraktas så säkert som möjligt.
Vad händer med batterierna efter det?
– De samlas in i hubbar, bland annat i Kumla, där batterierna lagras. Därefter skickas de med särskilt tillstånd över till Finland för återvinning. I Fortums nya anläggning där bearbetas batterierna – man laddar ur dem och förbehandlar i en mekanisk process för att ta bort den svarta massan.
Vad är den svarta massan?
– Det är den som får batteriet att fungera, och innehåller bland annat nickel och kobolt. Vi har en unik process för att kunna återvinna dessa resurskritiska metaller ur den svarta massan. Därefter säljs metallerna tillbaka till batteriindustrin så att det skapas ett cirkulärt flöde.
Bóas Jónsson menar att Fortums återvinning av litiumjonbatterier är ett viktigt steg mot en hållbar elektrifiering av den tunga transportsektorn.
– Många tror fortfarande att batterier är en ohållbar teknik, eftersom det inte finns någon lösning för återvinning. Men så är det inte längre.