Vi fattar hundratals små beslut varje dag, ofta på ren rutin. Men vilka är de lägst hängande frukterna som vi med enkla medel skulle kunna förändra för att leva mer hållbart? Vi tog ett snack med Maria Soxbo, prisbelönt hållbarhetsjournalist, bloggare, poddare, författare och medgrundare av Klimatklubben.
Hur ska man börja få koll på sina egna utsläpp?
- Även om klimatkalkylatorerna en gång uppfanns av oljebolagen för att dra uppmärksamheten bort från sig själva, så tycker jag att de är en bra start om man inte har koll på sina utsläpp. Googla ”klimatkalkylator” och testa gärna 2-3 stycken så att du kan ta ett snitt, eftersom de mäter lite olika saker. Men generellt brukar de flesta hushålls största utsläppsområden vara transporter (flyget på semestern, fossilbilen i vardagen), konsumtion (nya kläder, möbler, teknikprylar, renoveringar) och maten (kött och mejerier, samt matsvinn). Lägg mest energi på att minska dina största utsläpp först.
Vilka vardagsrutiner brukar du föreslå att man börjar se över för att leva mer hållbart generellt?
- Ta tåget eller hyr en elbil på semestern. Åk kollektivt, cykla och gå i vardagen om du kan, tänk alltid andrahand i första hand när du behöver köpa något och byt ut köttet mot växtbaserade alternativ så ofta som möjligt, men även fisk och fågel ger lägre utsläpp. Men glöm inte att det är supersvårt att leva hållbart i ett ohållbart samhälle, och att vi inte behöver fem personer som lever perfekt utan miljoner som rör sig snabbt i rätt riktning. Det vill säga, gör vad du kan för att sänka dina egna utsläpp – men fördela också en hel del tid och energi på att förändra samhället. Det kan du göra på en rad olika vis, på Klimatklubben.se finns massor av guider till engagemang både i vardagen, politiken och på jobbet till exempel.
Var är det möjligt att åstadkomma störst klimatimpact?
- Det beror helt på hur din livsstil ser ut. Är du en person som är helt ointresserad av shopping, men flyger utomlands flera gånger per år är det absolut resorna som är problemet. Men för någon annan, som kanske är flygrädd eller inte gillar att resa, men däremot köper mycket nya kläder och prylar, blir konsumtionen förmodligen den största boven. Just därför är klimatkalkylatorerna rätt användbara, så att vi lägger krutet på rätt saker.
- En sak som generellt är bra att veta är dock att en flygresa ofta ger enorma utsläpp på individnivå, så för den personliga koldioxidbudgeten är flygfritt resande något som ger stor effekt. Det är ju också viktigt för att förskjuta semesternormerna, eftersom vi oftast gör som ”alla andra” – och därför behöver vi se fler flygfria semestrar i våra flöden.
Vad kan man ändra när det gäller morgonrutiner?
- Främst att fundera över hur man tar sig till jobbet, skulle jag säga. Tar man bilen trots att det finns kollektivtrafik kan det göra jättestor skillnad att byta resesätt – även för plånboken i dessa tider. Annars är ju frukosten en viktig del av vår vardag. Att byta ut mejerierna mot veganska alternativ och se till att brödet förvaras i frysen så att det inte hinner bli torrt och svinnas bort, är två enkla saker som gör skillnad över tid. Nu i dessa elspartider är det också bra om vi alla kan bli lite bättre på att inte brassa på med elen under de värsta förbrukningstopparna, det vill säga kring frukosten när alla kör kaffebryggare, morgon-tv och dusch, samt kring middagstid när vi kör ugn, diskmaskin, dusch och tv samtidigt. Dels blir vår elmix smutsigare och dyrare ju fler som behöver el samtidigt, dels behöver vi avlasta elsystemet just nu och då är det bra om vi sprider ut förbrukningen mer jämnt över dygnet. Så kan du köra diskmaskinen på natten, ta en dusch på lunchen och vänta med tvätten till helgen är det toppen för både elsystemet, plånboken och klimatet.
Vilka vardagliga åtgärder kan göra störst skillnad när det gäller social hållbarhet?
- Att minska efterfrågan på dåligt producerade varor. Fast fashion är kanske det allra tydligaste exemplet, där många jobbar enormt långa arbetsdagar utan att ens få dräglig levnadslön – ofta under farliga arbetsförhållanden. Välj att handla begagnat så ofta det bara går, och de gånger du måste köpa något nytt – låt köpet ta lite tid så att du kan läsa på, ställa frågor till företaget du funderar på att handla ifrån och nöj dig inte förrän du får rimliga svar.
Social hållbarhet handlar också om att motverka utanförskap och polarisering. Säg ifrån när någon utsätts för rasism eller diskriminering, höj gärna rösten för utsatta grupper i samhället och om du har möjlighet är det en toppenbra grej att börja jobba ideellt med någon fråga som ligger dig varmt om hjärtat. Engagerar man sig ideellt för klimatet kommer man också att få ett helt fantastiskt nätverk av människor som drar åt samma håll, och då går den personliga omställningen mycket snabbare!
Maria Soxbos senaste bok heter Ställ Om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv.