Blogg

Hon jobbar för en mer hållbar festivalsommar

01 juli 2022, 04:55

Festivalbesökare

Den svenska sommaren är inte bara utflykternas, utan också festivalernas högtid. Hur kan man tänka kring sitt eget beteende för att göra sin påverkan så positiv som möjligt? Vi tog ett snack med Louise Lindén, som driver festival- och hållbarhetsbyrån LiveGreen.

LiveGreen arrangerar egna festivaler och konserter, samtidigt som man även jobbar med att utbilda och stödja andra arrangörer till att minimera sitt klimatavtryck och maximera sin positiva samhällspåverkan.

– Ett sätt är genom våra så kallade ”hållbarhetsdetektiver”, som besöker och granskar festivaler på plats för att sedan ta fram lösningar och idéer. Ett annat är genom våra digitala masterclasses som bygger på kunskap från branschledare och experter i hela världen. Med allt vi gör försöker vi få in "festivalkänslan" – hållbarhet kan kännas tungt och komplext, men det kan vara innovativt och kul om man har rätt mindset.

Så vad kännetecknar egentligen hållbara festivaler och evenemang? Louise Lindén poängterar att de kanske inte ens existerar i praktiken.

– Vi kommer inte ifrån att det är en stor belastning att bygga upp dessa tillfälliga mini-samhällen. Men festivaler och evenemang existerar av en anledning; vi människor behöver sammanhang att mötas, uppleva och upptäcka nya saker. Här har vi arrangörer en stor möjlighet att kommunicera hållbarhetsfrågor, främja schyssta värderingar och främja hållbara beteendeförändringar.

Enligt LiveGreen jobbar en ”hållbar” festival aktivt med att minska sin klimat- och miljöpåverkan från mat, transporter och energi, samtidigt som man har målet att skapa en miljö som är fri från våld och diskriminering. Det kräver ofta att arrangörerna använder sin makt för att påverka besökare och omvärlden.

– Den största klimatboven är besökarnas resor, som brukar stå för 40-60 procent av festivalens totala koldioxidavtryck. Festivaler med camping har i regel stora problem med nedskräpning. Festivaler bygger ju på att allt ska vara temporärt, så det blir många ”engångslösningar” – enligt en europeisk studie lämnas till exempel ungefär en tredjedel av alla tält kvar av besökarna. Vi ser dock en spännande trend där många festivaler, bland annat Roskilde, försöker bli helt cirkulära. Maten har stor påverkan, därför väljer många att övergå till mer växtbaserat utbud.

Det är också viktigt att de sociala frågorna får ta plats, menar Louise Lindén.

– En social utmaning är alkoholkulturen, vilket ofta leder till otrygghet och sexuella trakasserier. Jämställdhet har varit omdebatterat på musikscenerna, men det har blivit betydligt bättre.

Sommaren innebär många utflykter för familjer och kompisgäng - oavsett om det handlar om stadsfestivaler, spontana picknickar eller konserter. Vad tycker du man kan tänka på som konsument ur hållbarhetssynpunkt?

  1. Min första uppmaning är att resa hållbart. Det betyder som sagt väldigt mycket för evenemangets totala klimatavtryck hur du som besökare tar dig till och från evenemanget. Välj tåget, eller samåk med andra. Se till att göra resan till en del av upplevelsen.
  2. Min andra uppmaning är att tänka på evenemanget som ett kollektivt ansvar. Det kanske inte känns som världens största grej om jag slänger skräp på marken eller tar bilen – men om 20 000 andra besökare gör samma sak, då blir det en stor påverkan.
  3. Min tredje uppmaning är civilkurage. Ser du något som inte stämmer, någon som är för berusad, behöver hjälp eller blir utsatt – agera. Våra festivaler speglar samhället, och vi arrangörer kan inte vifta med ett trollspö och få fördomar och skadliga normer att försvinna. Men med besökarnas hjälp kan vi komma en bra bit på vägen.

Vad kommer LiveGreen jobba med i sommar?

– Det är första riktiga festivalsommaren efter två års pandemi, så det är såklart fullt upp! Vi är med i planeringen av klimatmötet Greentopia på Way Out West för just eventindustrin. Sedan hjälper vi Fridays For Future, rörelsen som startade i samband med Greta Thunbergs skolstrejk, att mobilisera fler för klimaträttvisa genom en konsertturné som kallas Climate Live. Aktivister och artister kommer att inta scener i bland annat Göteborg, Malmö och Linköping.

Miljöpaketet: 45 kr/mån + 6,9 öre/kWh

Rådgivning och el från förnybara källor

  • 100% el från förnybara energikällor (sol, vatten eller vind)
  • Du bidrar med 100 kr/år till Håll Sverige Rent
  • Energirådgivning så att du kan använda elen på ett mer effektivt sätt
Läs mer om Miljöpaketet

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal